Home > Uncategorized > Top 10 animale care au zburat in spatiu GALERIE FOTO

Top 10 animale care au zburat in spatiu GALERIE FOTO

Yuri Gagarin a fost primul om care a ajuns in spatiu, pe 12 aprilie, 1961, insa, animalele au avut ocazia sa afle cum este in afara Terrei cu mult inaintea oamenilor. Si dupa ce oamenii au ajuns  in spatiul cosmic, animalele au continuat sa faca vizite in afara atmosferei terrestre, in cadrul diverselor experimente.
REALITATEA.NET va prezinta top 10 al necuvantatoarelor astronaute:
10. SoareciiPe 31 august 1950, al cincilea zbor in spatiu al “Albert” Series V2 a fost lansat cu un soricel la bord. Din pacate, parasuta nu a functionat si animalul a murit la impactul navetei cu solul.11 soareci au plecat in spatiu in 1951, pe racheta americana Aerobee. In 1958 a venit randul altor soricei sa testeze navetele spatiale in proiectul “Mouse in Able”. Toti trei au murit.Inca 14 soareci au murit la bordul unei rachete Jupiter dupa ce au decolat de la Cape Canaveral in 1959.In 1961, a venit si randul unui sobolan. Hector a fost trimis in spatiu de Franta si s-a intors cu bine!
9. Porcusorii de GuineeaPrimul porcusor de Guineea a invadat spatiul la bordul navetei sovietice Sputnik 9, alaturi de un caine denumit Chernushka, de un cosmonaut-papusa Ivan Ivanovich si de  mai multi soricei si reptile. Din fericire, toate animalele au ajuns sanatoase inapoi pe Pamant.
8. TritoniiTritonii sunt o specie de amfibieni, asemanatori unor mormoloci de broasca. Misiunea Bion 7, din 1985, a dus in spatiu 10 tritoni iberici alaturi de alte animale, incluzand doua maimute. Partea proasta a experientei tritonilor a fost ca au suferit mai multe rani, intentionate de cercetatori, pentru a se studia recuperarea lor in spatiu. Animalele s-au regenerat mult mai rapid in afara Terrei.Tritonii au mai fost folositi in experimente pe Columbia, 1994, Foton-M2, 2005 si pe Statia Spatiala MIR.

7. BroasteleIn 1970, NASA a lansat programul “Orbiting Frog Otolith”, trimitand in orbita doua broaste. Ele au stat in spatiu intre 9-15 noiembrie si experimentul a fost un succes… doar pentru cercetori. Naveta nu a putut fi recuperata, dar ei si-au primit toate informatiile cerute.

6. PestiiPrima specie de peste care a depasit granitele Terrei este Fundulus heteroclitus, folosita des in experimente datorita rezistentei sale in conditii extreme. Primul lor zbor a avut loc in 1973, pe Skylab 3.De atunci, au mai plecat si alte specii, precum crapi sau guppi.
5. Testoasele1968 e anul in care primele broaste testoase au ajuns in spatiu si chiar s-au invartit in jurul Lunii, cu naveta Zond 5! Testoasele au slabit putin, dar au ajuns cu bine acasa.
Misiunea sovietica Soyuz 20 (17 noiembrie 1975 – 16 februarie 1976) a tinut testoasele in spatiu pentru 90,5 zile, fiind astfel un record pentru animalele astronaut.4. PisicileFrancezii nu s-au multumit sa trimita primul sobolan in spatiu, asa ca au trimis si prima pisica, in octombrie 1963. Au luat de pe strada o pisica, pe care au numit-o Felix, au pus-o in racheta Veronique AGI si au trimis-o in spatiu. Felix a supravietuit!Dupa o saptamana, au trimis a doua pisica. Din pacate, aceasta nu a mai fost atat de norocoasa.Potrivit unor surse citate de ziarele franceze, Felix a fugit in ultimul moment si pisica lansata in spatiu a fost de fapt o femela, Felicette.

3.PaienjeniiMisiunea Skylab 3 a dus un cuplu de paienjeni din Europa, pentru a vedea daca pot construi panze si in spatiu. Au reusit, dar mult mai greu decat pe Terra. Cei doi au murit in spatiu, deshidratati. Corpurile lor sunt acum expuse la Muzeul Smithsonian din SUA.

2. MaimuteleLa sfarsitul anilor 40, SUA a inceput sa catapulteze diverse specii in spatiu, pe rachete V-2. In 1948, a fost lansata prima maimuta cu un zbor Albert. Animalul nu a supravietuit  – nici macar nu a ajuns in afara atmosferei Pamantului.Pe 14 iunie 1949, Albert II a devenit prima maimuta in spatiu. Imediat dupa asta, a fost prima maimuta care a murit la impactul cu solul.Pe 28 mai 1959, doua maimute denumite Able si Baker au reusit sa ajunga si ele in spatiu si sa se intoarca vii pe Pamant. Able a murit, insa, dupa cateva zile in timp ce doctorii incercau sa scoata un electrod infectat.Maimutele au zburat mult, de atunci. Ham, in 1961 a fost primul cimpanzeu ajuns in spatiu, iar Enos, primul cimpanzeu care a orbitat Pamantul, tot in 1961.Nu doar SUA a avut primate astronaute, ci si Franta (cu doi macaci in 1967), Uniunea Sovietica si Argentina.
1. CainiiSovieticii au preferat sa foloseasca perechi de caini comunitari pentru experimentele din anii 50 si 60. Cele mai multe zboruri au fost reusite, iar unii caini au avut sansa sa ajunga in spatiu de mai multe ori.In 1951, Dezik si Tsygan au fost primii catei care au supravietuit unui zbor extraterestru. Dezik a murit, insa, intr-o alta lansare.Cel mai faimos caine spatial este insa Laika, care a devenit prima fiinta vie care a orbitat Terra, cu o racheta Sputnik 2, pe 3 noiembrie 1957. Trist este insa faptul ca a murit dupa cateva ore, de stres si caldura.Cainii sovietici Belka si Strelka au mers cu Sputnik 5, iar unul din puii lui Strelka a fost dat cadou fiicei lui John F. Kennedy.Veterok si Ugolyok merita si ei sa fie mentionati in topul animalelor astronaute. In 1966 au reusit sa se intoarca pe Pamant, dupa ce au petrecut 22 de zile pe orbita. Oamenii au reusit acest record abia in 1973, cu Skylab 2.
Premiul special merge pentru animalutele denumite tardigrade sau ursuletii de apa. Au fost primele animale care au supravietuit in spatiu, in afara navetelor spatiale, in mijlocul radiatiilor. Au reusit sa reziste timp de 10 zile!

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: