Home > Uncategorized > Top 10: Locuri in care ar putea trai extraterestrii

Top 10: Locuri in care ar putea trai extraterestrii

Cursa pentru gasirea vietii in galaxie, dincolo de granitele Pamantului s-a intetit in ultimii zeci de ani si chiar daca nu avem inca dovezi clare cu privire la existenta extraterestrilor, se pare ca spatiul este un loc foarte primitor.
In acest moment avem teorii despre unde se ascunde viata. Iata cateva din locurile unde am putea gasi forme de viata extraterestre, inteligente sau nu.
– Pe primul loc este chiar Pamantul. Pana acum au fost identificati peste 20.000 de meteoriti pe Pamant si multi contin compusi organici. In 1996, un grup de oameni de stiinta au anuntat ca au descoperit posibila viata pe un meteorit gasit in Antarctica care provenea de pe Marte. Nici acum problema nu a fost clarificata.
– Urmatoarea frontiera in explorarea spatiala este planeta Marte, dar este arida si mediul de acolo ne impinge sa credem ca doar forme simple de viata ar putea supravietui. Exista dovezi ca planeta rosie a fost mult mai calda si mai primitoare in trecut. In 2008, Phoenix Mars Lander a trimis imagini cu bucati de gheata sub suprafata martiana, un pas foarte important pentru identificarea vietii microscopice.
Europa este un satelit al planetei Jupiter care ar putea adaposti chiar viata complexa, nu numai microorganisme. Oamenii de stiinta au teoretizat de mult ca sub suprafata de gheata a satelitului se afla un ocean lichid de apa.
Calisto este tot un satelit al lui Jupiter si pana de curand astronomii credeau ca este lume moarta si neinteresanta, dar o survolare facuta de catre sonda spatiala Galileo a aratat ca are un camp magnetic foarte variat si chiar un ocean.
Titan este singurul satelit natural despre care se stie ca are o atmosfera densa, are suprafata acoperita de munti, lacuri si rauri, fapt care i-a determinat pe astronomi sa considere aceasta lume ca un al doilea Pamant, in sistemul nostru solar. Substante organice au fost detectate deja in atmosfera, dar lichidul de pe Titan nu este apa, ci metan, iar cercetatorii se asteapta sa gaseasca viata pe baza de metan.
– Si Enceladus este un candidat important. Cassini a observat gheizere care aruncau in atmosfera gheata si gaze, printre care hidrogen, azot si oxigen, toate substante cheie pentru viata.  Mai mult, temperatura si densitatea gheizerelor indica o sursa de apa sub suprafata.
– Dincolo de sistemul nostru solar, urmatorii candidați sunt exoplanetele. Numai Calea Lactee adapostește peste 400 de miliarde de stele, o mare parte din sistemele acestea solare avand planete. Si asta doar in galaxia noastra. Cea mai promitatoare exoplaneta este HD 209458b care are in atmosfera, potrivit discovery.com, apa, metan si dioxid de carbon.
– In Calea Lactee exista o zona numita Nebuloasa Orion care s-ar putea dovedi o mina de aur in ceea ce priveste viata. In mai 2010, Herschel Space Observatory  de la Agentia Spatiala Europeana a anuntat ca nebuloasa Orion, la o distanta de doar 1500 de ani lumina de pamant este plina de substante organice.
Gigantele rosii nu pare a fi pe lista scurta a locurilor care ar putea adaposti viata, dar in 2005, un grup international de astronomi au descoperit ca o giganta rosie, care este la sfarsitul vietii, ar putea transforma planete inghetate in locuri numai bune de locuit.
– Ultimul loc din lista este ocupat de o parte a universului in care probabil nu vom ajunge niciodata. Universul este atat de vast incat la capatul celalalt ar putea exista o civilizatie la fel ca noastra, care se intreaba la fel, daca este singura.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: