Home > Uncategorized > Un cercetator roman a pus la punct primul test sangvin ce identifica semnatura genetica a tumorilor

Un cercetator roman a pus la punct primul test sangvin ce identifica semnatura genetica a tumorilor

Victor Velculescu, profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland (SUA), a pus la punct primul test genetic din lume capabil sa identifice, pornind de la o simpla analiza de sange, biomarkerii specifici tumorilor, potrivit unui studiu publicat in revista Science Translational Medicine.
Aceasta descoperire va permite imbunatatirea tratamentelor personalizate acordate pacientilor suferind de cancer.
“Aceasta tehnica reprezinta un pas important in aplicarea tehnologiilor de secventiere a genomului uman, ce va conduce la personalizarea tratamentelor acordate persoanelor suferind de cancer”, a declarat medicul oncolog Victor Velculescu, principalul autor al acestei descoperiri medicale.
Rezultatele studiului au fost prezentate la conferinta anuala organizata de American Association for the Advancement of Science (AAAS), in perioada 18 – 22 februarie, in orasul american San Diego.
Acest test va permite identificarea si urmarirea evolutiei celulelor canceroase sau a tumorilor recurente, ajutandu-i pe medici sa afle daca tratamentul aplicat este eficient.
Testul detecteaza intr-un mod foarte exact semnatura genetica a tumorilor sau a celulelor tumorale ramase dupa o interventie chirurgicala, in timpul chimioterapiei sau a sedintelor de radioterapie.
Una dintre trasaturile universale ale cancerului uman este modificarea structurii ADN-ului bolii. Pana in prezent, era foarte dificil de detectat si de localizat cu precizie zona in care aceste modificari genetice se produc la nivelul tumorii.
Lucrand pe sase tipuri de cancer – patru de colon si doua mamare -, echipa coordonata de medicul Victor Velculescu a reusit sa creeze anumiti biomarkeri, pe baza acestor secvente genetice proprii fiecarei tumori.
O simpla analiza de sange va permite de acum inainte detectarea chiar si a celor mai mici urme de ADN provenind de la tumori canceroase, in cantitati mari de sange sau in alte fluide, al caror ADN este sanatos.
Aceste teste vor putea fi efectuate si dupa indepartarea pe cale chirurgicala a unei tumori sau dupa alte forme de terapie, pentru a masura eficienta tratamentelor.
Tehnologiile de secventiere a genomului uman vor deveni din ce in ce mai ieftine, considera medicul Victor Velculescu, care a marturisit ca secventierea genomului pacientilor participanti la acest studiu a costat 5.000 de dolari/ persoana.
In prezent, o tomografie completa costa aproximativ 1.500 de dolari, insa acest procedeu nu poate sa identifice decat cancerele microscopice si nu semnaturile lor genetice, asa cum o face noul test, numit PARE (Personalized Analysis of Rearranged Ends).
Cercetatorii intentioneaza sa testeze in viitorul apropiat un numar mare de tumori canceroase, pentru a pune la punct un test sangvin viabil si din punct de vedere comercial, fondat pe tehnici genomice.
Declarandu-se optimist in legatura cu faptul ca acest test va fi disponibil pe piata in viitorul apropiat, pentru un numar mare de pacienti, medicul Victor Velculescu a declarat ca “ramane de vazut cum se va proceda pentru a scadea costul”, pentru ca testul sau sa devina accesibil pe scara larga.
Victor E. Velculescu este medic si cercetator roman, fiind profesor de oncologie asociat la Universitatea Johns Hopkins. Absolvent al Universitatii Stanford, Velculescu si echipa sa au castigat recunoastere internationala dupa ce au reusit, printre altele, sa identifice genele care provoaca aparitia cancerului mamar si al celui la coloana vertebrala.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: