Home > Uncategorized > Un experiment de la un accelerator de particule din Statele Unite a incalcat legile fizicii. VEZI VIDEO

Un experiment de la un accelerator de particule din Statele Unite a incalcat legile fizicii. VEZI VIDEO

Fizicienii de la Brookhaven National Laboratory, Long Island, au declarat ca au reusit sa loveasca o mica regiune din spatiu cu suficienta energie pentru a distorsiona legile fizicii, fiind prima demostratie in laborator care descrie un proces ce ar fi putut sa dea nastere universului nostru.
Ilustrare computerizata a experimentului
Experimentul a fost efectuat in acceleratorul de particule Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) de la Brookhaven National Laboratory, unde incepand cu anul 2000, fizicienii au accelerat nuclei de atomi de aur, intr-un tunel lung de 3,9 kilometri, pana la o viteza de 99.995% din viteza luminii, pentru ca mai apoi sa ii ciocneasca in efortul de a „topi” protonii si neutronii, acestia urmand ca isi elibereze continutul, quarkuri si gluoni. Scopul final este de a crea o noua stare a materiei numit quark-gluon plasma, despre care fizicienii cred ca a existat doar atunci cand universul avea varsta de o microsecunda.
Indepartara de legile fizicii s-a manifestat prin abilitatea aparenta a quarkurilor liberi sa distinga intre dreapta si stanga. Acest fapt incalca una dintre legile fundamentale ale naturii, cunoscuta sub numele de paritate spatiala, care spune ca legile fizicii raman neschimbate daca observam natura intr-o „oglinda”.
Rezultatele experimentului au fost observate in bule mai mici decat nucleul unui atom si totul a durat doar o yocto-secunda (10 la puterea -24). Aceste bule care incalca simetria ar fi putut exista la inceputul universului si ar fi fost responsabile pentru distrugerea balantei dintre materie si antimaterie, lasand universul format in majoritate de catre materie.
Grupul de cercetatori a anuntat ca a reusit chiar si sa masoare temperatura plasmei quark-gluon la circa patru trilioane de grade Celsius, fiind de departe cea mai „fierbinte materie creata vreodata”, potrivit nytimes.com, adica de 250.000 de ori mai fierbinte decat in centrul Soarelui si cu mult peste temperatura teoretizata la care ar trebui sa se topeasca protonii si neutronii. Plasma quark-gluon nu s-a comportat asa cum se asteptau oamenii de stiinta. In loc sa se comporte ca un gaz perfect, plasma parea a fi mai mult un lichid.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: