Home > Uncategorized > Un numar record de zecimale pentru pi, identificate de un japonez

Un numar record de zecimale pentru pi, identificate de un japonez

Un japonez in varsta de 54 de ani a anuntat joi ca a calculat primele 5.000 de miliarde de zecimale ale constantei matematice Pi, un veritabil record in domeniu, care, daca va fi omologat, va depasi de aproape doua ori precedentul record, stabilit de un francez.
Potrivit AFP, inginerul in informatica Shigeru Kondo, in varsta de 54 de ani, a reusit aceasta performanta colaborand pe internet cu studentul american Alexander Yee. Acesta, un stralucit programator, a conceput un program special care a putut fi instalat ulterior pe un computer dotat cu o “baterie” de hard disk-uri, asamblate de informaticianul japonez.
“Cu cele 5.000 de miliarde de zecimale, credem ca am reusit sa stabilim un nou record”, au declarat autorii acestei performante. Precedentul record a fost stabilit de francezul Fabrice Bellard, care a reusit sa calculeze primele 2.700 de miliarde de cifre dupa virgula ale constantei Pi.
Pi, o constanta matematica a carei valoare este data de raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc intr-un spatiu euclidian, contine un numar infinit de zecimale. π este una dintre cele mai importante constante din matematica si fizica, fiind inclusa in numeroase formule din matematica, inginerie si alte stiinte. Simbolul π a fost propus pentru prima oara de matematicianul galez William Jones in 1706. De-a lungul istoriei matematicii, s-au depus eforturi intense pentru a determina constanta π cu o mai mare precizie si pentru a-i intelege natura, fascinatia pentru acest numar intrand ulterior si in cultura non-matematica.
Desi exista multi pasionati de matematica care incearca sa retina pe de rost sute sau chiar mii de cifre dupa virgula constantei Pi, in general, publicul larg retine doar sase zecimale, valoarea constantei Pi fiind considerata aproximativ egala cu numarul 3,141592.
Lungmetrajul “Pi”, in regia lui Darren Aronofsky, care spune povestea unui matematician obsedat sa gaseasca acel numar-cheie, capabil sa descifreze tiparele universale prezente in natura, a fost bine primit de critici si de public, primind premiul pentru regie la Festivalul Sundance si numeroase alte distinctii internationale.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: