Home > Uncategorized > Un roman previne dezastrele prin calcule matematice

Un roman previne dezastrele prin calcule matematice

Florin Diacu, profesor de matematica de origine romana, stabilit in Canada, a publicat o carte despre anticiparea dezastrelor prin calcule matematice, care a fost prezentata de Wall Street Journal in editia luni.
In “Mega Disasters” (“Mega-dezastre”), Florin Diacu vorbeste despre cum ar putea fi folosite ecuatiile diferentiale pentru a acoperi unele lacune stiintifice si cum poate fi minimalizata incertitudinea din dinamicile neliniare (teoria haosului) pentru a anticipa dezastrul. El trece in revista mai multe catastrofe, de la coliziunile cosmice la crizele economice, si trateaza felul in care ele pot fi intelese matematic.
In domeniul matematicii celeste, Diacu sustine dezvoltarea unor mijloace pentru devierea cursului asteroizilor care se apropie de Terra, asa cum specialistii rusi par sa fi reusit sa o faca.
In cazul cutremului din Oceanul Indian din 2004, care a provocat tsunami-ul cu cele mai multe victime cunoscut vreodata, Diacu crede ca mai multe vieti ar fi putut fi salvate atunci daca ar fi existat un sistem rudimentar de avertizare asupra producerii cataclismului, prin calcularea evolutiei inaltimii pe care urmau sa o atinga valurile.
In schimb, cartea nu prezinta statistici care sa fi prevestit recentul cutremur din Haiti, de saptamana trecuta, autorul considerand inutil in acest caz un sistem de avertizare in care sa fie investite sute de milioane de dolari, pentru o amenintare ipotetica, din moment ce in aceasta tara s-au produs seisme puternice in trecut, dar nu si in ultimii 200 de ani.
Dupa cum noteaza Diacu, cheltuielile pentru studierea placilor tectonice si ingineria pe care o presupune acest lucru sunt impovaratoare. A durat 24 de ani, incepand din 1970, pentru a fora 7,6 mile (12,23 km), aceasta fiind cea mai adanca groapa sapata – Kola din nordul Rusiei. “Chiar daca am putea merge mai in adancime, doar forarea nu ar fi suficienta pentru a obtine imaginea completa a ceea ce se intampla sub picioarele noastre, ar fi mai degraba ca incercarea de a evalua un os rupt cu un ac subtire si lung”, spune Florin Diacu.
Chiar daca Haiti s-ar fi miscat inaintea producerii cutremurului, probabilitatea unui dezastru ar fi fost in continuare mica: numai 6% din trepidatiile slabe sunt urmate de seisme puternice. In China, care este expusa cutremurelor, au fost 30 de alarme false intre 1996 si 1999, ceea ce a facut ca guvernul chinez sa decida ca aceste alarme, de fiecare data cand se misca pamantul, sunt contraproductive.
Astfel, din cartea lui Diacu reiese ca, chiar si atunci cand sunt motive intemeiate pentru instituirea unui sistem de alerta, acest lucru ramane la latitudinea autoritatilor locale; chiar si atunci cand exista un astfel de sistem care functioneaza bine, avertismentele trebuie comunicate populatiei, ceea ce reprezinta adesea o misiune dificila; chiar si atunci cand sunt depistate locurile cele mai expuse riscurilor si sunt concentrate acolo resursele stiintifice si tehnice limitate, tot pot exista surprize.
In loc sa se confrunte cu aceste incertitudini si sa propuna solutii, autorul cartii “Mega Disasters” concluzioneaza ca vom fi din ce in ce mai buni la masurarea fortelor Pamantului si la avertizarile privind momentele declansarii acestor evenimente si, asa cum GPS-ul (Global Positioning System) a revolutionat posibilitatile de a indica punctele de coliziune a placilor tectonice, “inventii viitoare neasteptate ar putea aduce era predictiilor deterministe mai aproape decat se spera”.
Florin Diacu s-a nascut la Sibiu, a absolvit Facultatea de Matematica din Bucuresti si a parasit Romania in 1988. A obtinut doctoratul, un an mai tarziu, la Heidelberg (Germania), cu o teza de mecanica cereasca. S-a mutat in Canada, unde a lucrat mai intai la Centrul de Cercetari Matematice din Montreal, dupa care a acceptat un post de profesor la Universitatea din Victoria, al carei Institut Pacific de Stiinte Matematice l-a condus intre 1999 si 2003. A scris peste o suta de lucrari.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: