Home > Uncategorized > Universul este cu 20 de milioane de ani mai batran decat se credea

Universul este cu 20 de milioane de ani mai batran decat se credea

Daca intentionati sa sarbatoriti data de nastere a universului, atunci trebuie sa mai adaugati cateva lumanari pe tort pentru ca universul este cu 20 milioane de ani mai batrand decat se credea, potrivit ultimelor masuratori.
Noua data a fost propusa ca ajutorul datelor de la sonda spatiala Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, un satelit lansat in 2001 care a inceput sa cartografieze radiatia cosmica de microunde. Aceasta „stralucire” a creatiei este radiatia emisa de materie cand a inceput sa se raceasca, la 400.000 de ani dupa Big Bang.
Radiatia slaba vine din toate colturile universului si poate fi perceputa la distante de miliarde de ani lumina. Prin cartografierea universului, sonda spatiala WMAP realizeaza o imagine clara a primilor ani din existenta cosmosului.
Potrivit nationalgeographic.com, cu ajutorul unor masuratori precise, oamenii de stiinta au detectat mici diferente in temperatura luminii primordiale, zone calde si reci in care au apaut mai tarziu galaxiile. Prin compararea acestor zone, precum si a altor date oferite de WMAP, cu simulari computerizate, cercetatorii pot sa determine care model este cel corect.
„O pot descrie ca o amprenta”, a declarat coautorul studiului Charles Bennet, un astrofizician la Johns Hopkins University din Baltimore, Statele Unite.
Bennet si echipa sa au concluzionat ca varsta universului este de 13,75 de miliarde de ani, ± 0,11 miliarde de ani. Calculele anterioare au folosit aceleasi metode, dar mai putine date, rezultatul lor fiind de 13,73, ± 0,12 miliarde de ani.
20 de miliioane de ani poate parea putin, dar la nivelul universului, o data mai precisa va oferi oamenilor de stiinta o mai buna perspectiva asupra misterelor cosmice, precum materia intunecata si energia intunecata.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: