Home > Uncategorized > Venus a fost candva o planeta locuibila

Venus a fost candva o planeta locuibila

O sonda spatiala a oferit indicii importante care sugereaza ca Pamantul si Venus nu sunt asa deosebite pe cat se credea.
Venus, unul dintre cele mai neprimitoare locuri din sistemul nostru solar, a avut in trecut o rezerva importanta de apa, posibil chiar si oceane, fiind probabil locuibila cand era tanara, potrivit unui studiu.
Descoperirea a fost facuta cu ajutorul satelitului Venus Express de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) care acum orbiteaza planeta. Sonda spatiala a oferit indicii importante care sugereaza ca Pamantul si Venus nu sunt asa deosebite pe cat se credea.
Chiar daca cele doua planete sunt foarte diferite in ziua de astazi, Pamantul avand milioane de specii de animale si o clima temperata, iar Venus o atmosfera de „iad”, la suprafata sa inregistrandu-se sute de grade Celsius, in trecut Pamantul si Venus au avut multe lucruri in comun, fiind aproape identice in marime si compozitie, sustine Hakan Svedhem, cercetator la ESA in cadrul proiectului Venus Express.
Astazi Venus are foarte putina apa. Daca vaporii de apa din atmosfera ar fi imprastiati egal pe suprafata planetei, ar crea un strat global cu o adancime de doar 3 cm. Prin comparatie, oceanele Pamantului si vaporii din atmosfera ar crea un strat cu adancimea de 3 kilometri, in aceleasi conditii.
Potrivit foxnews.com, Venus nu a fost, insa, intotdeauna asa. In urma cu cateva miliarde de ani planeta a avut mult mai multa apa. In timp, o mare parte din aceasta s-a pierdut in spatiu. Cand radiatia ultravioleta a lovit atmosfera, moleculele de apa au fost descompuse in  hidrogen si oxigen, atomii dispersandu-se apoi spatiu.
Venus Express a masurat rata cu care planeta pierde vapori de apa si a descoperit ca hidrogenul se pierde de doua ori mai repede decat oxigenul. Din moment ce molecula de apa este formata din doi atomi de hidrogen si unul de oxigen, cercetatorii au concluzionat ca principala sursa este apa.
Daca Venus ar fi avu vreodata apa la suprafata, atunci planeta ar fi putut fi locuibila intr-o perioada in care si viata s-ar fi putut forma. Discutiile cu privire la descoperirile facute de Venus Express for fi purtate la International Venus Conference din Franta.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: