Home > Uncategorized > Vesta antiglont inspirata din cochilia unui melc subacvatic

Vesta antiglont inspirata din cochilia unui melc subacvatic

Un melc nu pare a fi cea mai buna sursa de inspiratie pentru un sistem de aparate, dar o molusca care traieste in mare, la mari adancimi, ar putea fi modelul pentru o noua vesta antiglont, bazata pe abilitatea melcului de a respinge atacurile crabilor.
Gasperopodul (Crysomallon squamiferum), descoperit in urma cu zece ani, traieste langa craterele vulcanice subacvatice, la 2500 de metri adancime si are un design unic a carapacei, in trei straturi, care ar putea fi extrapolat pentru crearea de veste antiglont, casti, conducte de gaz arctice si chiar motociclete, potrivit popsci.com
Cercetatorii de la MIT au studia cochilia melcului si au descoperit ca stratul de la suprafata este alcatuit din particule de sulfura de fier care provin de la vulcani. Cand este lovit de crabi, stratul exterior crapa in asa fel incat absoarbe energia si reduce impactul asupra straturilor dedesubt.
Un al doilea strat poros absoarbe si mai mult impactul, protejand stratul interior de carbonat de calciu de apele acide din jurul gurilor vulcanilor. La fel ca melcii, oamenii vor sa limiteze impactul la straturile superioare. Oamenii de stiita isi imagineaza deja o armura intarita cu nanoparticule de fier care ar distribui impactul prin formarea de micro-crapaturi in stratul superior. O constructie superioara ar putea fi utilizata pentru panouri asemanatoare fibrei de sticla folosite la automobile.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: