Home > Uncategorized > Viata multicelulara ar putea exista de 2,1 miliarde de ani VEZI FOTO

Viata multicelulara ar putea exista de 2,1 miliarde de ani VEZI FOTO

Mai multe fosile, de forma unor “prajiturele” descoperite in Gabon, imping mai departe in timp momentul aparitiei vietii pe planeta noastra.
Cele mai vechi semne ale vietii multicelulare sunt in continuare un subiect fierbinte de dezbatere, mai ales din cauza controverselor din jurul interpretarii definitiei notiunii de viata.
Pana acum, fosilele vechi de 1,9 miliarde de ani, din specia Grypania, descoperite in Michigan, au fost considerate primele forme de celule organizate. Se pare ca o serie de fosile noi, descoperite in Gabon, ar putea trece pe primul loc in top ca vechime, cu 2,1 miliarde de ani.
Conform unui studiu publicat in revista Nature, cele circa 250 de sfere iregulate, de pana la 12 centimetri lungime, aveau margini zimtate, sugerand existenta unor colonii organizate de celule coordonate. „Celulele nu cresc singura la asemenea dimensiuni”, a declarat Stefan Bengston de la Muzeul Suedez de Istorie Naturala, unul dintre autorii studiului.
Spre deosebire de alte organisme din acea perioada care au disparut de mult, aceste creaturi au supravietuit pentru ca tesutul a fost inlocuit cu pirita, iar sedimentele din jurul lor nu a fost ingropate sau distruse.
Potrivit revistei New Scientist, marimea are avantajele ei. „Marimea ar fi putut face organismele mai stabile si mai rezistente impotriva furtunilor”, a declarat si Donald Canfield, co-autor al studiului, de la North Centre for Earth Evolution din Odense, Danemarca.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: