Home > Uncategorized > Viitorii colonisti martieni vor trai in pesteri

Viitorii colonisti martieni vor trai in pesteri

Primii colonizatori ai planetei Marte s-ar putea instala direct in pesteri, asa cum a facut omul pe Pamant la inceputul evolutiei sale, potrivit unei analize a geografiei martiene.
Cele mai bune locuri pentru asezarea unei baze permanente pe Marte ar putea fi pesterile. „Exista cel putin doua regiuni inalte, Tharsis si Elysium, bogate in roci vulcanice, care ar fi locurile ideale pentru a gasi niste pesteri”, a explicat autorul studiului geografic, Kaj Williams de la NASA, in revista New Scientist.
Analiza mai sugereaza ca pesterile ar putea contine o cantitate importanta de apa, sub forma de gheata. Aceste spatii subterane contin tuburi de lava care au iesiri la suprafata si care s-au golit dupa ce magma s-a retras, oferind „apartamente” spatioase pentru viitorii colonisti si astronauti.
Existenta ghetii a fost de mult intuita in aceste pesteri, dar Williams si colegii sai au construit un model matematic pentru a afla care sunt cele mai bune locatii pentru convergenta acestor doua fenomene, gheata si tuburile de lava. Au descoperit ca intr-o zi calduroasa martiana, aerul cald nu poate intra inauntru, lasand gheata intacta. Mai mult, gheata din interior ar putea avea pana la 100.000 de ani, oferind pe langa apa si caldura locatarilor, dar si o fereastra in trecutul planetei.
„Astronautii ar putea gasi acolo o casa extraordinara”, a spus si coatorul studiului, Brian Toon de la Universirtatea din Colorado. „I-am putea numit atunci cavernauti”.
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: