Home > Uncategorized > A fost descoperita cea mai mare stea din Univers VEZI VIDEO

A fost descoperita cea mai mare stea din Univers VEZI VIDEO

R136a1 este situata la 165.000 de ani lumina de Soare, masa sa este de 365 de ori mai mare decat cea a Soarelui, straluceste de milioane de ori mai tare decat acesta si daca ar fi plasata in jurul lui, viata pe Pamant, in forma actuala, ar fi imposibila.
Care este masa maxima la care poate ajunge o stea? Pana in prezent era acceptata ideea ca o stea nu poate depasi de mai mult de 150 de ori masa Soarelui. Cu telescopul Oraganizatiei spatiale europene instalat la observatorul din desertul Atacama din Chile, cercetatorii au descoperit o stea care depaseste cu mult acesta limita, noteaza Le Monde.
Potrivit rezultatelor unui raport publicat in Caietele Lunare ale Societatii Astronomice Regale, steaua in cauza are masa de 320 de ori mai mare decat cea a Soarelui.
Echipa de astronomi condusa de profesorul Paul Crowther de la Universitatea Sheffield din Anglia a studiat aglomerarile de stele NGC 3603 si R136a, situate la 22.000 si respectiv 165.000 de ani-lumina de Soare. In R136a a fost descoperita o stea numita R136a1, care la nasterea sa, acum un milion de ani, ar fi avut o masa de 320 de ori mai mare decat a Soarelui. De atunci, ca toate stelele de altfel, si-a mai pierdut din masa si cantareste doar de 265 de ori masa solara, cu mult peste limitele teoretice.
Publicatia franceza avertizeaza asupra faptului ca, de-a lungul timpului, mai multe teorii de acest tip au fost infirmate. In 2007, cand echipa lui Jesus Maiz Apellaniz a anuntat ca Primis 24-1 este o stea solitara care are de 200-300 de ori masa solara, s-a demonstrat ca este vorba despre un grup stelar, ai carui membri nu depaseau separat 100 de mase stelare.
Erorile au venit din faptul ca este dificil de distins de la o distanta atat de mare daca sunt vizibile doar una sau mai multe stele. De data aceasta, cercetatorii au asigurat ca puterea de rezolutie a instrumentelor cu infrarosu a noului telescop poate asigura asupra faptului ca R136a1 este o stea solitara.
Daca se dovedeste a fi exact, steaua are o masa de 265 de ori mai mare decat cea a Soarelui, o temperatura de sapte ori mai mare si ar fi de cateva zeci de ori mai mare si de milioane de ori mai stralucitoare decat Soarele.
Daca ar fi plasata in locul Soarelui, R136a1 ar reduce durata anului terestru la trei saptamani si ar emite radiatii ultraviolete atat de puternice incat ar face viata, in forma actuala, imposibila.
http://www.dailymotion.com/swf/video/xe3w52?additionalInfos=0

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: