Home > Uncategorized > Andre Geim si Konstantin Novoselov, laureatii Premiului Nobel pentru fizica

Andre Geim si Konstantin Novoselov, laureatii Premiului Nobel pentru fizica

Cercetatorii  de origine rusa Andre Geim si  Konstantin Novoselov au castigat Premiul Nobel 2010 pentru fizica, pentru experimentele asupra grafenului, cel mai subtire si rezistent material.

Grafenul este varianta bidimensionala a grafitului si este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispusi intr-o retea hexagonala. Grafenul este de fapt o foaie de carbon groasa cat un atom. A fost descoperit si izolat recent, in anul 2004, prin exfolierea grafitului de catre un grup de cercetatori britanici de la universitatea din Manchester condus de profesorul olandez  de origine rusa Andre Geim, alaturi de Novoselov.
“Sunt bine. Am dormit bine. Nu ma asteptam la Premiul Nobel anul acesta”, a declarat dr. Geim.Dr. Geim a spus ca planurile sale pentru astazi nu se vor schimba – va merge la lucru si isi va continua cercetarile.
Experimentele asupra grafenului ar putea duce la dezvoltarea acestui nou material si la productia unor electronice inovative, spune Academia Regala de Stiinte.
“Deoarece este transparent si este un conductor foarte bun, grafenul poate fi folosit la ecrane touch transparente, la panouri de lumini si chiar la celulele solare”, a precizat Comitetul Nobel.
Anul trecut au fost distinsi cu Nobelul pentru fizica trei cercetatori din din domeniile fibrelor optice si semiconductorilor.
Laureatii de anul acesta lucreaza impreuna de mult tim. Konstantin Novoselov, 36 de ani, i s-a alaturat lui Andre Geim, 51 de ani ca doctorand in Olanda. Apoi l-a urmat pe Geim in Marea Britanie. Amandoi si-au inceput studiile si carierele ca fiziceni, in Rusia. Acum sunt profesori la Universitatea din Manchester.
Primul Premiu Nobel din 2010, cel pentru medicina, a fost oferit ieri britanicului Robert G. Edwards pentru dezvoltarea domeniului fertilizarii in vitro.
Miercuri va fi anuntat cel pentru chimie, joi, cel pentru literatura, vineri Nobelul pentru pace, iar cel pentru economie, lunea viitoare.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: