Home > Uncategorized > Bacteriile au “nas” si pot mirosi

Bacteriile au “nas” si pot mirosi

Un studiu a oferit un rezultat surprinzator: se pare ca bacteriile au un simt dezvoltat al mirosului.
Mirosurile de picioare murdare, de gunoi si de branza stricata sunt produse de bacterii. Acum oamenii de stiinta au descoperit ca aceste organisme au la randul lor un „nas”, cu care pot identifica diverse substante.
Studiul a doua specii de bacterii care traiesc in pamant a aratat ca ambele colonii pot detecta mirosul de amoniac din aer. „Amoniacul este cea mai simpla sursa de azot de care bacteriile au nevoie”, a declarat Reindert Nijland, unul dintre coautorii studiului care a fost realizat la Newcastle University din Marea Britanie.
Coloniile de bacterii care au fost expuse la amoniac in laborator, s-au adunat initial intr-un singur grup, mult mai mare. Coloniile s-au separat apoi, sugerand o reactie prin care fiecare specie incerca sa domine cat mai mult spatiu.
Descoperirea aceasta indica faptul ca bacteriile folosesc cel putin patru din cinci simturi. In plus fata de miros, organismele raspund la lumina, la contact fizic cu alte specii si la contact direct cu substantele chimice, si asta implica gustul.
Potrivit nationalgeographic.com, Nijland si colegii sai nu au gasit inca „nasul” bacteriilor, dar oamenii de stiinta cred ca este vorba de un proteina din peretele celulei care reactioneaza cu substantele chimice din aer.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: