Home > Uncategorized > Blocarea curentului Jet produce dezastre in Rusia si Pakistan

Blocarea curentului Jet produce dezastre in Rusia si Pakistan

Cercetatorii nu stiu care este motivul pentru care curentul jet a incetinit atat de mult, fiind banuite insa undele Rosby si activitatea solara scazuta.
Un val masiv de caldura s-a abatut asupra Rusiei si inundatii devastatoare au avut loc in Pakistan. Aceste doua fenomene ar putea avea legatura cu un comportament bizar al curentilor jet (jetstream).
Curentul jet este un vant de mare altitudine care inconjoara Pamantul, de la vest la est, si in mod normal impinge un aer rece, din Atlantic catre Marea Britanie.
Acum insa, meteorologii care studiaza fenomenul cred ca jetstreamul are o activitate scazuta, tinand astfel alte sisteme climatice pe loc, fapt care duce la conditii meteo ciudate.
Curentul jet este tinut pe loc de catre undele Rosby. Potrivit meteorologie.ro, undele Rossby sunt unde planetare, a caror viteza depinde de latitudine si de parametrul Coriolis. Luna este principalul corp ceresc care provoaca mareele atmosferice, care genereaza undele Rossby (planetare). Undele planetare, la randul lor, determina evolutia starilor de vreme prin propagarea lor.
Oamenii de stiinta cred ca undele Rosby actioneaza impotriva curentului jet, tinandu-l pe loc, acest fenomen putand fi responsabil pentru valul de caldura care a ucis 60 de oameni in Japonia.
In Pakistan aceasta blocare a curentului jet a avut loc in acelasi timp cu sezonul musonic, consecintele fiind tragice, peste 1600 de oameni pierzandu-si viata.
In Rusia, imobilitatea curentului jet a atras aer cald din Africa, aparand sute de focare de incendii, unele foarte aproape de Moscova. Cercetatorii nu stiu inca de ce s-a produs aceasta blocare, dar primele indicii leaga acest fenomen de activitatea solara slaba din ultimul an.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: