Home > Uncategorized > Campuri magnetice misterioase pe Mercur din cauza Soarelui

Campuri magnetice misterioase pe Mercur din cauza Soarelui

Date trimise de sonda MESSENGER de pe planeta Mercur i-a uimit pe cercetatori.
Date noi trimise la a treia si ultima survolare a planetei Mercur de catre sonda spatiala MESSENGER (Mercury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) a relevat existenta unor furtuni magnetice foarte puternice in zona „cozii” magnetice a planetei.
Aceste „cozi” se formeaza atunci cand vanturi solare, formate din particule incarcate electric care sunt generate de Soare, se lovesc de campul magnetic al planetei, aratand la fel ca apa unui rau care ocoleste un bolovan.
Potrivit nationalgeographic.com, doar sase dintre cele opt planete din sistemul nostru solar, cu exceptia lui Marte si Venus, au campuri si cozi magnetice, iar dintre acestea campul magnetic al lui Mercur este cel mai slab.
In timpul unei survolari din data de 29 septembrie 2009, MESSENGER a observat cum coada magnetica a planetei a adunat o cantitate uriasa de energie din vanturile solare. In doar 90 de secunde, campul magnetic a crescut cu 200%, pentru ca mai apoi sa se disipeze intr-un minut si jumatate.
Pe Pamant, acelasi proces, dureaza circa o ora si creste campul magnetic cu doar 10%. „Este un lucru foarte ciudat”, a declarat Jim Slavin, un fiziciar solar de la NASA Goddard Spaceflight Center si autorul studiul in care s-a raportat descoperirea. „Acum avem vanturi solare foarte slabe. Ce se va intampla cand activitatea solara se va inteti?”, a intrebat retoric Slavin.
MESSENGER  putea sa afle mai multe. Sonda spatiala se va aseza intr-o orbita stabila, in jurul planetei Mercur, in 2011, chiar inainte de intetirea activitatii solare in 2012 sau 2013.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: