Home > Uncategorized > Cele mai interesante descoperiri astronomice ale anului 2010

Cele mai interesante descoperiri astronomice ale anului 2010

Anul 2010 a fost plin de descoperiri stiintifice mai ales in domeniul astronomiei. Unele din ele au ramas insa doar la capitolul controverse, intrucat nu exista suficiente dovezi. National Geographic a alcatuit un top al celor mai interesante descoperiri astronomice din 2010.
10. PerseidelePerseidele, ploaia de meteoriti anuala, a atins punctul maxim la jumatatea lunii august, iar un cer senin a permis observarea lor in conditii aproape perfecte.Perseidele apar in aceeasi zi, in fiecare an, cand Terra trece printr-un nor gigantic de ramasite lasate de cometa Swift-Tuttle. Acestea lovesc atmosfera la viteze de 160.000km pe ora, meteoritii arzand si producand dare de lumina care dureaza o fractiune de secunda.
9. Hubble a descoperit cele mai vechi galaxiiGalaxii albastre, compacte, au fost vazute pentru prima oara de catre astronomi, in luna ianuarie 2010. Acestea sunt cele mai indepartate, si prin urmare, cele mai vechi galaxii, spun oamenii de stiinta.Aceste galaxii au inceput sa se formeze la 500 de milioane de ani dupa Big Bang, care ar fi avut loc acum 13,7 miliarde de ani. Obiectele au fost zarite in fotografii realizate de telescopul spatial Hubble, cu Wild Field Camera 3, instalata in 2009.
8. Astronautilor le cad unghiileAstronautii cu maini mai mari au un risc mai mare de a-si pierde unghiile dupa ce lucreaza sau se antreneaza cu manusile costumului spatial, potrivit unui studiu publicat in septembrie.Caderea unghiilor si alte rani la maini sunt cele mai dese probleme ale astronautilor. Pentru moment, solutia este sa poarte alte manusi de protectie, sa isi tina unghiile scurte si sa le trateze preventiv.
7. A fost prezis sfarsitul timpuluiO teorie a originilor universului prezice ca timpul se va sfarsi peste doar cinci miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat in octombrie.Predictia foloseste teoria inflatiei eterne, care spune ca universul nostru este doar unul dintr-un numar infinit de universuri. Acest lucru cauzeaza probleme calculelor probabilitatilor folosite de teoreticieni.
6. A fost descoperita o planeta locuibilaDesi anuntul s-a dovedit controversat mai tarziu, astronomii au incantat publicul in septembrie cand au anuntat ca au descoperit o planeta, in afara sistemului nostru solar, cu atmosfera, regiuni temperate si apa lichida, vitala vietii – asa cum o stim noi.Planeta Gliese 581g are o masa de trei ori mai mare decat Terra. O parte a ei este intotdeauna indreptata spre soare, avand lumina constant, iar cealalta este scufundata intotdeauna in intuneric.Daca exista extraterestri acolo, ar putea trai de-a lungul liniei dintre umbra si lumina, intr-o regiune temperata, spun cercetatorii.
5. Un meteor verde lumineaza SUAUn meteor imens a luminat cerul din SUA in aprilie, in statele centrale Wisconsin, Iowa, Illinois si Missouri. Mingea de foc a transformat cerul intunecat al noptii intr-unul verde si a creat un boom sonic, auzit la sute de kilometri. Roca spatiala ar fi avut 1,8 metri latime si cantarea 453kg, spune astronomul Mark Hammergren, pe baza unei inregistrari video.
4. O furtuna solara a creat aurore ciudateLa inceputul lunii august, camerele aflate la bordul Observatorului Dinamicii Soarelui (SDO), al NASA, a filmat o eruptie la suprafata soarelui care a “scuipat” tone de plasma – gaz incarcat electric – direct catre Terra.Eruptia solara a cauzat aurore foarte intense, care au fost vazute mult mai jos de poli, decat in mod normal.
3. Cea mai mare luna plina a anuluiLuna ianuarie a vazut cea mai mare luna plina a anului 2010 , stand alaturi de Marte, vizibil cu ochiul liber.Luna din ianuarie a fost cu 30% mai luminoasa si cu 14% mai mare decat celelalte luni ale anului, intrucat vecinul nostru cosmic a fost mai aproape de Terra decat de obicei, la doar 356.593km.
2. “Structurile” din spatele UniversuluiUn studiu din luna martie a adus dovezi solide teoriei ca universul nostru este creat pe baza unei structuri invizibile, necunoscute.In 2008, cercetatorii anuntau descoperirea a sute de roiuri de galaxii, mergand in aceeasi directie cu peste 3,6 milioane de km pe ora. Aceasta miscare misterioasa nu poate fi explicata de modelul actual al distributiei masei in univers. Asa ca cercetatorii au facut controversata sugestie ca roiurile sunt atrase de gravitatia unei materii nescunoscute, aflate in afara universului nostru.In studiul din 2010, aceeasi echipa a descoperit ca fluxul intunecat ajunge mai departe in univers decat se stia: la 2,5 miliarde de ani lumina fata de Terra.
1. Gaurile negre contin universuriUniversul nostru ar putea sta intr-o gaura neagra, care este si ea parte a unui univers mai mare.Toate gaurile negre descoperite pana acum la noi in univers, de la cele microscopice la cele supermasive, ar putea fi usile catre alte realitati.Potrivit unui studiu din aprilie, o gaura neagra este de fapt un tunel intre universuri, un fel de gaura de vierme. Materia atrasa de gaurile negre nu se distruge, cum se presupunea, ci iese printr-o “gaura alba”, aflata la capatul cele negre, in alt univers.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: