Home > Uncategorized > Cercetatorii vor sa creeze o stea, ca Soarele, in laborator

Cercetatorii vor sa creeze o stea, ca Soarele, in laborator

Arata ca o cladire obisnuita, insa in spatele usilor inchise ar putea fi raspunsul la cea mai sigura forma de energie regenerabila din viitor.
Laboratorul National Ignition Facility din Livermore California incearca sa construiasca o stea in miniatura, pe Terra.Proiectul de 2,2 miliarde de dolari a intrat in faza de experimentare de cateva saptamani si spera sa isi atinga scopul pana in 2012.Pe 2 noiembrie, oamenii de stiinta au tras 192 de fascicule laser in centrul reactorului, unde se afla un recipient de sticla cu tritiu si deuteriu.Energia rezultata a avut o magnitudine de 1,3 milioane de mega jouli, in record mondial, iar temperatura maxima inregistrata in nucleu a fost de circa sase milioane de grande Fahrenheit. Temperatura in centrul Soarelui este de 27 de milioane de grade Fahrenheit.
Experimentul nu a fost chiar ceea ce se spera, intrucat nu a existat o reactie termonucleara autointretinuta. Oamenii de stiinta spera sa reuseasca acest lucru cat de curand posibil.
Camera de reactie are 10 metri diametru si este acoperita cu beton de 30cm grosime. In ea, exista 192 de gauri prin care sunt trimise inauntru fasciculele de laser.
Acest tip de fuziune este cunoscut drept retinere inertiala, in care combustibilul, tritiu si/sau deuteriu, este tinut intr-o sfera mica de sticla care este bombardata din mai multe parti cu lasere cu pulsatii. Astfel, se cauzeaza implozia sferei de sticla, pornind o reactie termonucleara care aprinde combustibilul.
Cand reactorul va ajunge la capacitate maxima, temperaturile atinse inauntru vor fi de peste 100 de milioane de grade, iar presiunea va fi de 100 de miliarde de ori mai mare decat presiunea atmosferica terestra. Aceste conditii sunt similare celor de pe stele.Cercetatorii doresc sa poate avea o centrala-prototip care sa foloseasca noul tip de reactie termonucleara pana in 2020, iar pana in 2050 un sfert din energia SUA sa provina din acest tip de fuziune.National Ignition Facility este opera Departamentului de Energie Nucleara SUA si este cel mai mare proiect stiintific pe baza de laser.
Mai multe puteti afla de pe site-ul oficial al proiectului,lasers.llnl.gov.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: