Home > Uncategorized > E-111: Primul avion supersonic romanesc, construit de ARCA VEZI FOTO si VIDEO

E-111: Primul avion supersonic romanesc, construit de ARCA VEZI FOTO si VIDEO

Dupa lansarea cu succes a primei rachete spatiale romanesti, la data de 1 octombrie 2010, Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica – ARCA, a decis sa faca publica existenta unui program la care a lucrat in secret in ultimul an, un avion supersonic.
Programul vizeaza realizarea unui avion supersonic de mare altitudine destinat extinderii capabilitatilor ARCA de lansare a rachetei Haas II, pentru competitia americana de astronautica Google Lunar X Prize, precum si dezvoltarii tehnologiilor pentru turismul spatial.
E – 111 a fost proiectat pentru a inlocui baloanele purtatoare folosite pana in prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei terestre a vehiculelor racheta, precum racheta Haas II pentru competitia Google Lunar X Prize. Baloanele purtatoare au reprezentat o solutie ieftina si rapida, acestea aratandu-si insa limitarile, fiind cauza principala pentru doua amanari succesive ale lansarii rachetei spatiale Helen.
E – 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000m, in cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000m.
Secventa de zbor tipica a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafata marii, executarea unui zbor orizontal de accelerare, pana la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapida, in circa doua minute, pana la altitudinea de 16.000m. La aceasta altitudine avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. E – 111, fara sarcina utila acrosata, va reveni planat pe suprafata marii.
Avionul va avea un echipaj format din doua persoane, pilot si navigator, urmand sa devina primul avion supersonic romanesc. Cabina avionului este separabila si este echipata cu doua parasute propulsate cu motoare racheta proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 si inaltimi de 100 m si poate aduce echipajul in siguranta pe suprafata marii.
Propulsia va fi asigurata de un motor racheta cu combustibil lichid, functionand cu apa oxigenata si kerosen.
Datele geometrice si masele aparatului nu sunt comunicabile.
Finalizarea lucrarilor la aparatul E-111 este stabilita pentru jumatatea anului 2012, urmata de prima decolare la sfarsitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului E-111 este prevazut pentru prima jumatate a anului 2013.
Incepand cu 1 februarie 2011, ARCA va oferi publicului din tara si din lume o oportunitate unica, aceea de a participa zilnic, parcursul unui an si jumatate, prin intermediul camerelor video, la povestea crearii supersonicului romanesc, care va lansa racheta Haas II spre Luna, in cadrul competitiei de astronautica Google Lunar X Prize.
Acesta va fi un program care se adreseaza publicului care pretuieste educatia, cultura, stiinta, munca si au in suflete dorinta de a vedea derulandu-se, un proiect major pentru Romania.
Programul este finantat integral din surse private, prin sponsorizari si donatii. Principalul partener al ARCA este BRD – Groupe Societe Generale. ARCA a decis sa nu comunice deocamdata valoarea programului.
“Prezentarea programului avionului experimental supersonic E-111, cu cateva zile inainte de Craciun si la cateva zile de la Centenarul zborului primului avion cu reactie din lume, realizat de Henri Coanda, nu este intamplatoare. Am ales acest moment pentru ca dorim ca cei care vor vedea acest anunt sa se bucure de existenta unui program major, pozitiv, inspirational, pe care Romania il asteapta de 20 de ani. Un program in care sa spere, un program care sa insemne progres. Avionul supersonic E-111 este un asemenea program”, a declarat Dumitru Popescu, presedintele ARCA.

 

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: