Home > Uncategorized > Energia intunecata, la un pas mai aproape de a fi inteleasa

Energia intunecata, la un pas mai aproape de a fi inteleasa

Un nou radiotelescop va fi folosit pentru intelegerea naturii energiei intunecate.
Natura energiei intunecate este una dintre cele mai mari probleme in cosmologia de astazi. O forta face ca expansiunea universului sa accelereze, dar ce? Mai multe tehnologii sunt construite in acest moment pentru a rezolva aceasta problema, dar astronomii au deja la indemana cel mai mare radiotelescop mobil.
Potrivit discovery.com, teoria spune ca unde acustice de la inceputul universului ar fi trebuit sa lase urme. Daca am putea auzi aceste sunete? Prin masurarea unor structuri mari lasate in urma de undele de sunet, astronomii ar putea face o serie de masuratori precise ale unor parametri ai energiei intunecate, ducandu-ne un pas mai aproape de determinarea naturii ei.
Astronomii Tzu-Ching Chang, Jeffrey Peterson, Ue-Li Pen, si Kevin Bandura au folosit Green Bank Telescope din West Virginia pentru a cartografia o serie de nori de hidrogen, cu densitate foarte mica. Hidrogenul este cel mai comun element din galaxie. Pe masura ce cartografiaza hidrogenul din univers, astronomii cauza urmele lasate de aceste unde de sunet.
Cartografierea celui mai abundent element din univers nu este un lucru usor. Echipa a dezvoltate tehnici noi de cartografiere, precum si metode pentru indepartarea interferentelor provocate din surse planetare si de la alte surse din univers. Munca lor a dat roade, acum fiind capabili sa detecteze hidrogen la distante de 10 ori mai mari decat inainte.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: