Home > Uncategorized > Heck, Negishi si Suzuki, laureatii Premiului Nobel pentru chimie

Heck, Negishi si Suzuki, laureatii Premiului Nobel pentru chimie

Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki sunt castigatorii Premiului Nobel 2010 pentru chimie, pentru dezvoltarea unor modalitati noi de conectare a atomilor de carbon intre ei, cu scopul de a construi molecule complexe.
Chimia organica a fost transformata intr-o forma de arta unde oamenii de stiinta produc creatii chimice in eprubete. Umanitatea beneficiaza de acestea in realizarea medicamentelor, electronicelor si materialelor foarte avansate tehnologic.Cei trei cercetatori au dezvoltat un instrument care ii ajuta pe chimisti sa creeze substante chimice sofisticate, precum moleculele de carbon similare celor naturale, prin tehnologia denumita “palladium-catalyzed cross coupling”.
Chimia organica este baza vietii si este responsabila pentru o multime de fenomene fascinante, precum culorile florilor, veninul serpilor sau penicilina. Chimia organica a permis dezvoltarea a noi medicamente si a unor materiale revolutionare, precum plasticul.Pentru a crea aceste substante chimice complexe, chimistii trebuie sa cupleze atomii de carbon. Carbonul este insa stabil, iar atomii nu reactioneaza usor unii cu ceilalti. Primele metode ale chimistilor de a cupla atomii au dus la formarea moleculelor simple, insa nu si a celor complexe. Aici intervine tehnologia “palladium-catalyzed cross coupling”, care le permite cercetatorilor sa ajunga la rezultatele dorite. In reactiile Heck, Negishi si Suzuki, atomii de carbon se intalnesc pe un atom de palladium, unde incepe reactia chimica.
Decernarea Premiilor Nobel are loc la Academia Regala de Stiinte din Stockholm, Suedia.
Cercetatorii  de origine rusa Andre Geim si  Konstantin Novoselov au castigat Premiul Nobel 2010 pentru fizica, pentru experimentele asupra grafenului, cel mai subtire si rezistent material.
Premiul pentru medicina a mers la fondatorul tehnologiei de fertilizare in vitro, Robert G. Edwards.
Joi va fi anuntat Premiul Nobel pentru literatura, vineri Nobelul pentru pace, iar cel pentru economie, lunea viitoare.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: