Home > Uncategorized > Incalzirea globala a provocat aparitia dinozaurilor

Incalzirea globala a provocat aparitia dinozaurilor

Incalzirea globala de acum 300 de milioane de ani a provocat evolutia reptilelor in dinozauri, arata oamenii de stiinta.
Noua cercetare se concentreaza asupra erei carbonifere, cand supercontinentul Pangea era acoperit de paduri tropicale dominate de reptile.Oamenii de stiinta cred ca Pamantul s-a incalzit foarte mult in timpul acestei perioade, transformand jungelele in “insule” inconjurate de deserturi.Aceasta schimbare climatica le-a fortat pe soparle sa se adapteze pentru a supravietui si a dus la evolutia dinozaurilor.Dr. Howard Falcon-Lang de la Universitatea din Londra, care a efectuat cercetarea, spune ca aceasta incalzire globala a cauzat, indirect, si evolutia mamiferelor.“Aceste schimbari au izolat populatiile de reptile, care au evoluat in directii diferite, ducand la o crestere a diversitatii(…) Am descoperit cum a avut loc aceasta evolutie dupa ce am analizat sute de fosile de pe glob”, povesteste profesorul.Acum 300 de milioane de ani, toate reptilele care traiau pe Pangea erau asemanatoare. O perioada de incalzire globala a fragmentat padurile in “insule” de copaci aflat in mijlocul deserturilor, iar reptilele, izolate in jungle, au evoluat fiecare diferit. Lumea s-a incins asa de tare pe atunci, incat calotele glaciare de la poli s-au topit si au fost inlocuite de paduri.Reptilele au iesit in cele din urma din paduri si s-au adaptat deserturilor, inainte de aparitia dinozaurilor acum circa 220 de milioane de ani.Echipa de cercetare a ajuns la aceste concluzii dupa ce a analizat si a datat cu carbon sute de fosile de reptile din intreaga lume.”Acest proces are loc si astazi, cand un grup de animale este izolat de celelalte”, a explicat cercetatorul.
“Este fascinant ca animalele continua sa se diversifice prin crearea populatiilor endemice, chiar si in timpul unui colaps al ecosistemelor. Insa viata ar putea sa nu mai fie la fel de norocoasa pe viitor, daca va disparea Amazonul“, a precizat Sarda Sahney, de la Universitatea din Bristol.       Studiul a fost publicat in revista Geology.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: