Home > Uncategorized > LHC-ul a depasit Fermilab la numarul de coliziuni

LHC-ul a depasit Fermilab la numarul de coliziuni

Intre cele doua acceleratoare exista o rivalitate prieteneasca.
LHC sau Large Hadron Collider din Elvetia a depasit pentru prima oara acceleratorul sau rival din Statele Unite, Fermilab. LHC a inregistrta 10.000 de coliziuni pe secunda si chiar daca Fermilab detine in continuare recordul pentru energia dezvoltata, acceleratorul elvetian va oferi cele mai multe rezultate.
Poate ca este vorba si de o “razbunare” pentru vestile care au venit de la Fermilab in ultima luna, mai ales cea in care se spune ca ar putea exista cinci bosoni ai lui Higgs, nu doar unul. Cele doua acceleratoare sunt intr-o competitie prieteneasca, dar Tevatron-ului (cum se numeste acceleratorul de la Fermilab) i-ar placea sa descopere inaintea LHC-ului particulele, doar pentru a demonstra ca marimea nu este totul.
„Este clar ca LHC-ul este noua vedeta, dar in doi ani vom scoate Fermilab-ul din afaceri”, a declarat in gluma Mike Lamont de la LHC.
Potrivit discovery.com, John Ellis, un fizician de la CERN a explicat cionirile de la LHC: „Protonii sunt particule complicate, sunt formate din quarkuri si alte particule mai mici, iar ciocnirea lor este asemanatoare cu ciocnirea a doua tomberoane de gunoi, pentru ca noi sa numaram apoi morcovii care apar din impact. Cu cat avem mai multe coliziuni, cu atat de apropiem mai repede de supersimetrie, materie intunecata, bosonul lui Higgs si alte ramuri din fizica”.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: