Home > Uncategorized > Liberul arbitru, o gogoasa dezumflata stiintific

Liberul arbitru, o gogoasa dezumflata stiintific

Iti trebuie doar niste unde electromagnetice potrivite la locul potrivit, in creier, ca sa manevrezi ca pe o marioneta la teatrul de papusi pe cineva sa faca ce-ti trece prin cap. Deocamdata nu chiar tot ce-ti trece prin cap, dar calea a fost deschisa si nu in cațiva ani, daca cercetarea merge bine, manipularea deplina a corpului cuiva ar putea deveni un fapt obisnuit de stiinta si de viata.
“Suntem doar niste masinarii”, spune profesorul Patrick Haggard, unul dintre cei mai reputati neurologi englezi, in urma cercetarilor sale de la Institutul de Neurostiinta Cognitiva din Londra. Se aseaza pe un scaun in laboratorul sau, deloc emotionat de ceea ce tocmai a spus, ca n-am fi decat niste roboti manevrabili cu telecomada, și se pregatește sa-i ofere pe pielea lui reporterului dailytelegraph.co.uk dovezile in acest sens, prin intermediul unei “stimulari magnetice transcraniale”. Asistenta lui apropie o padela de o anumita zona a craniului lui, apasa un intrerupator si unda porneste cu un click.
Mana profesorului tresare ca oparita. “Nu eu am facut asta, ci ea”. “Bine, nu ma poate face sa-mi semnez numele”, rade profesorul aproape cu parere de rau, “dar sa-mi misc degetul ca un profesor, a dojana, poate sigur! E un control extrem de fin, stimuleaza zona din creier responsabila cu dirijarea acelei parti a corpului. In felul acesta poti face o harta foarte detaliata a creierului, cu fiecare loc al sau ce controleaza o anumita actiune”. Incet, incet insa, spune mai departe profesorul Haggard, vom sti mult mai multe despre miscarile si actiunile mult mai complexe si aceasta ne va aduce pe cap niste dileme filozofice, morale si legale la care nu ne-am fi gandit pana acum: “Ce se intampla daca cineva comite o crima, sa zicem, si se dovedeste ca de fapt are o leziune pe creier exact in locul este comandat impulsul de a ucide? E persoana aceasta responsabila pentru faptele sale? Nu stiu“. Tocmai de aceea profesorul aduce in discutie un proiect important aflat in derulare in Statele Unite despre ce mai inseamna liber arbitru, in care “avocati, neurologi, psihiatrii si filozofi incearca sa evalueze impactul pe care-l va avea stiinta creierului asupra felului in care mai suntem responsabili social si legal de faptele noastre”.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: