Home > Uncategorized > Manuscrisele de la Marea Moarta vor fi disponibile pe internet

Manuscrisele de la Marea Moarta vor fi disponibile pe internet

Asa numitele manuscrise de la Marea Moarta, cele mai vechi texte redactate in limba ebraica, vor putea fi studiate intr-o arhiva online, gratie unei initiative anuntate marti de Autoritatea pentru Antichitati din Israel si de Google, transmite Efe.
Datorita unui nou proiect special in care este implicat Google, internautilor li se ofera posibilitatea de a vizualiza manuscrisele gratie ultimei tehnologii de filmare a documentelor, la o definitie inalta, scrie Agerpres.
Primele imagini vor fi online in urmatoarele luni si vor fi disponibile pe gratis, atat in versiunea originala, cat si traduse in cateva limbi de circulatie internationala.
Descoperite intamplator in 1947 in niste pesteri din Qumran, un important sit arheologic de langa Marea Moarta, textele scrise pe un pergament vechi de 2.000 de ani contin fragmente din toate cartile Vechiului Testament, cu exceptia Cartii Esterei, precum si mai multe apocrife si scrieri ale sectelor. Textele, care au fost gasite fiind imprastiate in peste 30.000 de bucati si reunite in 900 de manuscrise, sunt foarte bine pazite in Ierusalim, intr-o cladire a Muzeului Israelului, care este totodata si un refugiu nuclear. Utilizatorii internetului vor putea participa la ceea ce Autoritatea pentru Antichitati a descris drept ‘cel mai tare joc de puzzle’, prin intermediul caruia au ocazia sa refaca manuscrisele prin alaturarea pieselor individuale, inclusiv sa descopere noi forme de citire a textelor scrise in ebraica veche, roase si decolorate de trecerea anilor.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: