Home > Uncategorized > NASA a descoperit cea mai tanara gaura neagra

NASA a descoperit cea mai tanara gaura neagra

NASA a descoperit cea mai tanara gaura neagra aflata in vecinatatea Terrei, intr-o alta galaxie. Aceasta se afla la 50 de milioane de ani lumina, o distanta foarte mare de Pamant, dar suficient de aproape pentru astrofizicieni, astfel incat acestia sa-i poata studia evolutia.
NASA a descoperit cea mai tanara gaura neagra
NASA a anuntat luni ca a descoperit existenta unei gauri negre foarte “tanara”, intr-o galaxie apropiata.
Potrivit cercetatorilor, gaura neagra este o ramasita a supernovei SN 1979C care a explodat. Ea este situata in galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant.
Observatorul Chandra, satelitul Swift al NASA, Agentia Spatiala Europeana a XMM-Newton si observatorul german ROSAT au dezvaluit ca au observat o sursa luminoasa a razelor X, care a ramas constanta in timpul de observare 1995-2007. Acest lucru le-a sugerat cercetatorilor ca este vorba despre o gaura neagra, una foarte tanara care este alimentata fie de materia atrasa in interior de la supernova fie de un sistem binar.
Oamenii de stiinta spun ca aceasta gaura neagra inghite foarte multa materie cosmica si se incalzeste, fiind astfel foarte luminoasa.Ei au subliniat insa ca nu pot determina varsta exacta a acestei gauri negre, dar presupun ca are aproximativ 30 de ani. Cercetatorii au explicat ca nu pot urmari cu exactitate cum se formeaza o astfel de  gaura neagra pentru ca au nevoie de zeci de ani de observare a rezelor X.
Daca interpretarea noastra este corecta, acest lucru este cel mai apropiat exemplu in care a fost observata nasterea unei gauri negre“, a declarat Daniel Patnaude de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts, cel care a condus studiul.
Gaura neagra ii ajuta pe cercetatori sa inteleaga mai bine cum explodeaza stelele care lasa in urma lor astfel de gauri negre, care dintre ele creeaza astfel de gauri negre sau cate astfel de corpuri exista in galaxia noastra.
Oamenii de stiinta cred ca SN 1979C  fost descoperit pentru prima data de un astronom amator in 1979 si a fost  formata atunci cand o stea de aproximativ 20 de ori mai mare decat Soarele s-a prabusit.
Mai multe gauri negre au fost descoperite in universul indepartat sub forma  exploziilor, majoritatea fiind  detectate in urma eruptiilor de raze gama cosmice (GRB).  Cercetatorii sustin insa ca  SN 1979C este diferita, pentru ca este mult mai aproape.
A fost un anumit tip de supernova care a explodat. Steaua a aruncat unele parti din ea, dar nu pe toate bogate in hidrogen. Asa ca este putin probabil sa fi fost asociata cu o explozie de raze gama (GRB). Supernovele au fost uneori asociate cu raze gama, dar numai in cazul in care steaua a explodat si a pierdut complet hidrogenul”, au declarat cercetatorii.
La conferinta de presa prin care au anuntat existenta acestei noi gauri negre, au mai participat Jon Morse – directorul departamentului de astrofizica de la sediul general din Washington al NASA, Kimberly Weaver – astrofizician la Goddard Space Flight Center si Alex Filippenlo – astrofizician la University of California din Berkeley.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: