Home > Uncategorized > NASA vrea sa aterizeze pe un asteroid care ar putea lovi Pamantul

NASA vrea sa aterizeze pe un asteroid care ar putea lovi Pamantul

1999 RQ36 este un asteroid descoperit in 2007, dar abia de curand a fost clasificat de catre NASA ca fiind periculos.
Un asteroid de marimea unui munte ar putea sa se ciocneasca cu Pamantul in viitor, iar NASA vrea sa il viziteze. 1999 RQ36 a ajuns vedeta saptamana trecuta dupa ce a fost dezvaluit faptul ca exista sanse sa ne loveasca in 2182. Cativa oameni de stiinta il investigheaza, insa, din 2007 si planuiesc o misiune simpla pentru a colecta diferite mostre.
OSIRIS-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer), este una dintre cele doua misiuni care se bat pentru fondurile din noul program NASA, New Frontiers. Concurentul este o misiune catre Venus, care vrea sa puna un rover pe suprafata planetei. Misiunea castigatoare va fi anuntata in vara lui 2011.
Daca OSIRIS-Rex primeste unda verde de NASA, o sonda spatiala va fi lansata in 2016 cu scopul de a cartografia si de a aduce mostre de pe asteroid. Cercetatorii vor sa ajunga „pe” asteroid pentru ca este alcatuit dintr-un material care nu s-a schimbat de la formarea sistemului nostru solar si pentru ca este pe o orbita care faciliteaza o aterizare buna.
„Faptul ca putem ajunge foarte usor la aceste asteroid coincide cu sansele mari de a fi loviti de el in viitor”, a declarat Michael Drake, director la Lunar and Planetary Laboratory de la University of Arizona, care va conduce echipa OSIRIS-Rex. „Cand pregateam aceasta misiune nu intuisem pericolul pe care il prezinta”, a mai adaugat Drake.
Asteroidul orbiteaza la o distanta cuprinsa intre 133 si 203 milioane de kilometri de Soare. RQ36 va trece la o distanta de 450,000 de kilometri de orbita Pamantului. Prin urmare, NASA a clasificat asteroidul ca fiind periculos.
Predictiile mai bune cu privire la orbita, facute saptamana trecuta publice, arata ca exista 1/1000 sanse ca roca avand un diametru de 580 de metri sa ne loveasca in 2182.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: