Home > Uncategorized > Numarul lui Dumnezeu al cubului Rubik, coborat la 20

Numarul lui Dumnezeu al cubului Rubik, coborat la 20

Numele acestui numar provine de la presupunerea ca nici macar Atotputernicul nu ar putea sa rezolve puzzle-ul mai repede.
Chiar daca a durat 15 ani pentru a se ajunge in acest punct, acum este clar ca orice combinatie a cubului Rubik poate fi rezolvata in maximum 20 de miscari.
Echipa condusa de Tomas Rokicki de la Palo Alto, California, si-a petrecut ultimii 15 ani incercand sa gaseasca numarul lui Dumnezeu al cubului Rubik, adica numarul minim de miscari din care poate fi rezolvata orice varianta. Rokicki redusese acest numar la 22 in 2008, dar a stiut ca se poate si mai bine.
Numele acestui numar provine de la presupunerea ca nici macar Atotputernicul nu ar putea sa rezolve puzzle-ul mai repede.  Numarul de combinatii posibile este urias, fiind calculat la 4,29 x 10 la puterea  19. Chiar si in urma simplificarii metodei de cautare, echipa de cercetatori a ramas cu foarte multe posibilitati. Unui calculator normal i-ar fi luat 35 de ani sa termine operatiunea de calculare.
Potrivit NewScientist.com, Rokicki a cerut ajutorul Google si a reusit sa faca calculele necesare in doar cateva saptamani, dovedind pentru totdeauna ceea ce matematicienii au sustinut de mult timp: orice combinatie a cubului Rubik poate fi rezolvata in maximum 20 de miscari.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: