Home > Uncategorized > O cometa uriasa a lovit Neptun, in urma cu 200 de ani

O cometa uriasa a lovit Neptun, in urma cu 200 de ani

Impacturile in care sunt implicate comete ar putea fi mult mai frecvente decat se credea.
Neptun a fost lovit de o cometa gigantica in urma cu doua sute de ani, potrivit unor noi cercetari. Descoperirea confirma ca planetele gazoase sunt lovite de asteroizi si comete mult mai des decat se credea pana acum.
Pe planetele telurice cu atmosfera subtire, cum ar fi Mercur sau Marte, este usor sa observi cratere de impact vechi de milioane de ani, oferind astfel oamenilor de stiinta estimari cu privire la frecventa coliziunilor din sistemul nostru solar.
Alte planete gazoase, precum Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun, prezinta dificultati in identificare unor zone de impact pentru ca nu ramane nici o dovada a impactului.
Potrivit nationalgeographic.com, in 1994, cometa Shoemaker-Levy 9 s-a izbit de Jupiter si cateva sonde spatiale, printre care si Voyager 2, Galileo si chiar telescopul Hubble, au reusit sa surprinda evenimentul.
Folosind ceea ce au invatat cu ocazia acelui impact, despre substantele chimice lasate in atmosfera dupa coliziune, oamenii de stiinta de la observatorul francez LESIA si de la the Max Planck Institute din Germania, au analizat compozitia atmosferei de pe Neptun cu ajutorul satelitului Herschel.
Datele adunate au aratat ca monoxidul de carbon din atmosfera superioara a planetei se afla in cantitati mai mari decat in paturile inferioare. Din moment ce gazul isi pierde din densitate pe masura ce atinge altitudini mai mari, monoxidul de carbon trebui sa aiba alta provenienta.
O cometa care are foarte mult monoxid de carbon este principala explicatie pentru acest fenomen, a declarat Paul Hartogh, unul dintre coautorii acestului studiu.
Conform estimarilor cercetatorilor, cometa care a lovit Neptun in urma cu 200 de ani, avea un diametru de doi kilometri, impactul fiind extrem de puternic. In plus, o tehnica similara a fost folosita si pentru a detectat impactul unei comete pe Saturn, in urma cu 300 de ani.
Daca la acest impact adunam si pe cele prin care au trecut Saturn si Jupiter, vom afla ca aceste coliziune ale cometelor sunt mult mai frecvente decat se crede pana acum.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: