Home > Uncategorized > O furtuna solara a trimis spre Terra o cantitate uriasa de particule VIDEO

O furtuna solara a trimis spre Terra o cantitate uriasa de particule VIDEO

Efectele unei furtuni solare care a avut loc pe 12 noiembrie, detectata de Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) si de sistemul de sateliti STEREO, au fost observate pe Terra luni, informeaza site-ul oficial al agentiei spatiale americane.
Potrivit datelor transmise catre Terra de instrumentele stiintifice de la bordul sistemelor de monitorizare spatiala SOHO si STEREO, explozia s-a produs in apropiere de polul sud al Soarelui.In urma acestei explozii, o cantitate uriasa de particule solare s-a indreptat catre Terra, iar furtuna solara (din clasa C4) ar fi putut afecta campul magnetic terestru in perioada 14-15 noiembrie.Duminica, pasionatii de astronomie au putut admira, cu ajutorul telescoapelor terestre amplasate la altitudini mari, spectaculoasele aurole boreale care se produc in regiunile polare, fenomenul putand fi observat si luni.In urma exploziilor solare de mare intensitate, unda de soc poate afecta satelitii, retelele de distributie a electricitatii si liniile de comunicatii de pe tot globul.Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013. Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicatii de pe glob. In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurore polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.
Pe de alta parte Observatorul Chandra, satelitul Swift al NASA, Agentia Spatiala Europeana a XMM-Newton si observatorul german ROSAT au dezvaluit ca au observat o sursa luminoasa a razelor X, care a ramas constanta in timpul de observare 1995-2007. Acest lucru le-a sugerat cercetatorilor ca este vorba despre o gaura neagra, una foarte tanara care este alimentata fie de materia atrasa in interior de la supernova fie de un sistem binar.
 
 

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: