Home > Uncategorized > O noua harta a craterelor lunare reaprinde o disputa veche

O noua harta a craterelor lunare reaprinde o disputa veche

Astronomii cred ca Luna a trecut printr-un bombardament major in urma cu aproape patru miliarde de ani, dar nu toata lumea este de acord cu aceasta teorie.
O noua harta  craterelor de pe Luna, alcatuita de catre NASA cu ajutorul Lunar Reconnaissance Orbiter a reaprins o dezbatere mai veche cu privirea unui bombardament al satelitului nostru, la inceputul vietii sale.
Conform teoriei general acceptate astazi, Luna s-a format in urma cu 4,5 miliarde ani, din resturile unei coliziuni intre Pamant si un alt corp de marimea planetei Marte. Suprafata poarta insemnele multor impacturi, a caror frecventa a scazut insa in timp.
In urma cu 3,9 miliarde de ani numarul impacturilor a crescut simtitor, dar nimeni nu stie de ce. Dovezile cu privire la acest bombardament timpuriu au fost aduse de catre astronautii din programul Apollo, multe dintre site-urile unde au ajuns acestia datand din acea perioada.
Potrivit newscientist.com, noi observatii facute de Lunar Reconnaissance Orbiter au intarit teoria care spune ca Luna a suferit doua seturi de bombardamente distincte, primul fiind produs de catre obiecte din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter, iar al doilea va fiind compus doar din obiecte din apropierea Pamantului.
Cercetatorii condusi de James Head de la University of Providence, Rhode Island, au identificat 5185 de cratere cu diametre de cel putin 20 de kilometri. Au descoperit ca regiunile mai vechi aveau mai multe cratere vechi decat regiunile tinere, fapt care sustine teoria anterioara.
Pe de alta parte insa, Gerhard Neukum de la University of Berlin din Germania nu  este de acord. El crede ca diferentele intre distributia si marimea craterelor se datoreaza unor procese interne ale Lunii care pot le pot acoperi prin eruptii vulcanice si resturi ale altor impacturi.
Cercetatorul german spune ca toate rocile aduse de misiunile Apollo provin din apropierea unui bazin de impact urias, numit Imbrium, care s-a format in urma cu 3,9 miliarde de ani, de unde si teoria gresita anterioara.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: