Home > Uncategorized > O noua specie de dinozaur, cu cocoasa, a fost descoperita in Spania

O noua specie de dinozaur, cu cocoasa, a fost descoperita in Spania

Scheletul neobisnuit al dinozaurului include o cocoasa pe spate si cinci umflaturi pe bratele din fata. Aceste umflaturi se aseamana punctelor de atasare a penelor de corp, ale pasarilor moderne si ar putea fi o dovada  a faptului ca penele sunt mult mai vechi, in termeni evolutionari, decat se credea.
Paleontologii spanioli au descoperit o noua specie de dinozaur cu cocoasa si foliculi de pene.Cercetatorii au gasit fosilele langa Cuenca, in centrul Spaniei. Ei au denumit reptila Concavenator corcovatus, adica “mancator de carne din Cuenca cu cocoasa”. Dinozaurul face parte din tipul theropodelor.Theropodele sunt cunoscute in principal din continentul preistoric sudic, Gondwana. De-a lungul timpului, Gondwana si alte placi antice s-au fracturat, devenind continentele din ziua de azi.Recent, o echipa de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a aratat ca theropodele ar fi putut fi originare din continentul nordic, Laurasia.Theropodele reprezinta un grup foarte important de dinozauri, intrucat se crede ca din ele au evoluat pasarile. Cele mai multe theropode, precum acesta din Spania, sunt carnivore, desi unele din ele erau omnivore.Scheletul neobisnuit al dinozaurului include o cocoasa pe spate si cinci umflaturi pe bratele din fata. Aceste umflaturi se aseamana punctelor de atasare a penelor de corp, ale pasarilor moderne si ar putea fi o dovada  a faptului ca penele sunt mult mai vechi, in termeni evolutionari, decat se credea.
Desi aceste umflaturi au mai fost vazute si la alti dinozauri, incluzand Velociraptorul, este interesant de gasit aceasta caracteristica la un dinozaur atat de indepartat de pasari si de alti dinozauri cu pene.Cocoasa este insa un mister pentru cercetatori. La anumiti dinozauri, ea regleaza temperatura corpului sau depoziteaza mancarea. La acesta nu se stie inca pentru ce era folosita.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: