Home > Uncategorized > Opt modalitati de a devia un asteroid ucigas

Opt modalitati de a devia un asteroid ucigas

Rasa umana nu este chiar atat de neajutorata pe cat se crede.
Daca Hollywood-ul nu v-a convins inca, pana acum, atunci trebuie sa reamintim: un asteroid gigantic care se loveste de Pamant este un lucru rau. Catalizatorul disparitiei rasei umane s-ar putea indrepta spre planeta noastra chiar acum, iar multi oameni de stiinta garanteaza chiar acest lucru.
Din fericire exista opt metode sau mai bine spus opt planuri despre cum sa oprim o asemenea catastrofa, dar niciuna nu il implica pe Bruce Willis…
1. Explozia nucleara
Ideea trimiterii unor rachete nucleare nu se refera la distrugerea acestuia, ci la deviere. Un asteroid s-ar putea transforma altfel in mai multi daca s-ar incerca metoda directa.  In mod surprinzator, radiatia si nu forta efectiva ar putea rezolva problema. Asemenea radiatii ar vaporiza o mica parte din suprafata asteroidului, fortandu-l sa arunce materie in spatiu, la fel ca niste rachete mici.
2. Impactul cinetic
Unii oameni de stiinta cred ca folosirea unor arme nucleare este exagerata si sugereaza un impact cinetic. O alternativa propusa de NASA este un interceptor cinetic care ar devia asteroidul prin simpla sa lovire. Potrivit space.com, impactul unui obiect cu o viteza de doar 1,6 km/ora  ar fi suficient pentru a devia asteroidul cu circa 273,500 de kilometri, daca l-am lovi cu 20 de ani inainte.
3. Vopsirea
Vopsirea unui asteroid poate parea ridicola, dar se foloseste de un principiu foarte simplu. Daca am acoperi asteroidul cu o vopsea de culoare alba atunci ar reflecta mai multe radiatii solare, fiind impins, incet, dar sigur, de pe traiectoria sa.
4. Velele solare
Daca vopsirea nu se dovedeste eficienta, atunci putem folosi acelasi principiu, dar la scara mai mare. Trimitem o nava sau sonda spatiala care ataseaza o panza solara (la fel ca a satelitului Ikaguya) asteroidului, folosindu-ne din nou de forta radiatiilor solare. Mai mult, am putea obtine chiar si un control limitat al asteroidului.
5. Panza de carbon
Tot pe acelasi principiu, NASA a propus si trimiterea unei panze de carbon, foarte subtiri, care ar schimba indicele de refractie si ar produce devierea. In doar 18 ani, asteroidul Apophis ar putea plasat pe o alta orbita.
6. Oglinzile
Oglinzile pozitionate strategic ar putea capta o parte din radiatiile solare, incalzind o parte a suprafetei asteroidului si provocand evaporarea apei (sau a altor substante). Pe masura ce materia este aruncata de pe roca spatiala, directia periculosului obiect ar fi modificata.
7. O racheta
Daca metodele anterioare par prea simple sau au nevoie de prea mult timp, atunci exista si posibilitatea atașarii unei rachete foarte mari, iar unii oameni de stiinta chiar sunt de acord cu aceasta modalitate.
8. Tractarea
Pentru multi oameni tractarea gravitationala ar putea parea desprinsa din Star Trek, dar premisa este foarte simpla. Orice obiect cu masa din Univers manifesta o atractie gravitationala. In teorie, tot ce avem de facut este sa aducem pe orbita asteroidului o sonda spatiala, suficient de grea, care ar devia obiectul prin simpla sa prezenta.
 

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: