Home > Uncategorized > Particule create din nimic cu ajutorul laserelor

Particule create din nimic cu ajutorul laserelor

“Nimicul” este plin de particule, dupa cum implica teoria mecanicii cuantice.
Laserele din viitorul apropiat vor avea puterea necesara sa creeze materie prin captarea unor particule fantomatice care, potrivit mecanicii cuantice, apar in spatiul gol.
Principiul incertitudinii din mecanica cuantica are o implicatie interesanta: spatiul nu poate fi cu adevarat gol. In schimb, fluctuatii cuantice dau nastere unor particule, cum ar fi electroni si pozitroni.
Aceste particule „virtuale” se anihileaza prea repede pentru a le putea observa, dar fizicienii au intuit in anii 1930 ca un camp electric foarte puternic ar putea transforma aceste particule virtuale intr-unele reale pe care le putem observa. Campul le impinge in directii diferite pentru ca sunt incarcate electric diferit, separandu-le fara a le da posibilitatea de a se distruge reciproc.
Laserele sunt ideale pentru aceasta misiune pentru genereaza un camp electric foarte puternic. In 1997, fizicienii de la Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) din California au folosit laserul pentru a crea o singura pereche de electron-pozitron. Noi calcule sugereaza acum ca laserele vor reusi, in viitorul apropiat, sa creeze milioane de astfel de perechi.
Potrivit newscientist.com, in experimentul SLAC doar o pereche de particula-antiparticula a fost creata, dar cu lasere mai puternice va fi posibila declansarea unei reactii in lant. Prima pereche este accelerata de catre laser, cauzand emiterea de lumina. Aceasta lumina, combinata cu cea a laserului, va da nastere mai multor perechi , a declarat Alexander Fedotov de la National Research Nuclear University din Moscova, intr-un studiu care va aparea in Physical Review Letters.
Laserele care vor reusi sa concentreze 10 la puterea 26 wati pe centimetru patrat vor produce aceasta reactie in lant ce ar putea da nastere la milioane de perechi electron-pozitron.
Aceasta intensitate ar putea fi atinsa de un laser ce va fi construit in cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure din Europa. Prima versiune ar trebui sa fie gata in 2015, dar va dura cativa ani pana se va ajunge la puterea dorita.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: