Home > Uncategorized > Statia Spatiala Internationala a fost reparata

Statia Spatiala Internationala a fost reparata

Doi astronauti americani de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au incheiat, luni, cea de-a treia iesire pe orbita, in cursul careia au instalat cu succes o noua pompa de amoniac, necesara bunei functionari a sistemului de climatizare al statiei.
Astronautii Doug Wheelock si Tracy Caldwell Dyson au ajuns in camera de decompresie de la bordul ISS la ora 17.40 GMT, punand astfel capat unei iesiri pe orbita care a durat sapte ore si 20 de minute.
Aceasta a fost cea de-a treia iesire pe orbita, din seria celor impuse de defectarea pompei de amoniac, in urma unui scurtcircuit produs pe 31 iulie.
Cei doi astronauti americani au avut nevoie de alte doua iesiri in spatiu pentru a demonta pompa defecta, reusind sa o dezasambleze abia in cursul celei de-a doua iesiri orbitale, miercuri, 7 august.
In total, astronautii au petrecut 22 de ore si 49 de minute in spatiu pentru a efectua aceasta reparatie, considerata de NASA ca fiind una dintre cele mai dificile din istoria ISS.
NASA a precizat ca pompa de amoniac va fi repusa in functiune joi, restabilind astfel functionarea normala a sistemului de climatizare de la bordul ISS.
Dupa ce au asamblat pompa de schimb, ce are o greutate de 355 de kilograme si dimensiunea unei cazi de baie, atasata prin patru suruburi, astronautii au legat cei cinci conectori electrici. Un test a fost efectuat imediat de catre controlorii de la Centrul spatial din Houston, acesta demonstrand ca pompa, livrata in 2006 la bordul ISS, se afla intr-o stare perfecta de functionare.
Ulterior, astronautii au conectat fara dificultate cele patru furtunuri prin care circula amoniacul utilizat de sistemul de racire al ISS.
Dupa scurtcircuitul produs pe 31 iulie, la bordul statiei functiona o singura pompa cu amoniac. Cei sase ocupanti ai ISS – trei rusi si trei americani – au decis sa opreasca echipamentele care nu erau indispensabile si sa suspende jumatate dintre experimentele stiintifice realizate la bordul statiei.
Daca si cea de-a doua unitate de climatizare s-ar defecta – fapt considerat improbabil de agentia spatiala americana -, cei trei astronauti americani nu s-ar afla in pericol imediat, deoarece ei ar putea sa se refugieze in modulul locuit de astronautii rusi, unde exista un alt sistem de climatizare.
Fara un sistem de climatizare si de incalzire functional, temperatura ar putea urca pana la 120 de grade Celsius la bordul ISS atunci cand statia este expusa in fata Soarelui si ar putea cobori pana la minus 150 de grade Celsius atunci cand se afla cufundata in umbra.
Inceput in 1998, ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: