Home > Uncategorized > Statuia lui Amenhotep III, bunicul lui Tutankhamon, descoperita in Luxor

Statuia lui Amenhotep III, bunicul lui Tutankhamon, descoperita in Luxor

Statuia de1,21/0.91m a fost descoperita langa templul sau mortuar din sudul orasului Luxor. Acest templu este unul dintre cele mai mari de pe malul de vest al Nilului.
Arheologii egipteni au descoperit o statuie de 3.400 de ani a faraonului Amenhotep III, despre care se crede ca ar fi bunicul lui Tutankhamon, a declarat duminica liderul arheologilor din Egipt, Zahi Hawass.
“Statuia a fost gasita langa intrarea nordica a templului lui Amenhotep III si il infatiseaza pe faraon stand pe tron alaturi de Amon, principalul zeu al egiptenilor”, a spus Hawass.Statuia are 1,21/0.91m si a fost descoperita langa templul sau mortuar din sudul orasului Luxor. Acest templu este unul dintre cele mai mari de pe malul de vest al Nilului.Amenhotep III a condus Egiptul in secolul al XIV-lea i.Hr., in apogeul Noului Regat. Teritoriul Egiptului se intindea atunci din Nubia pana in Siria. Templul faraonului a fost distrus in mare parte, posibil de catre inundatii. Arheologii au descoperit insa printre ruine o multime de artefacte, incluzand doua statui ale lui Amenhotep din granit negru, in 2009.Hawass a precizat ca sunt extrem de multe statui ale lui Amenhotep III, care a fost al noualea rege al celei de-a 18-a dinastii si fiul lui Thutmosis IV si Regina Mutemwiya. Fiul sau a fost Amenhotep IV, cunoscut drept Akhenaton, tatal celebrului Tutankhamon. Egiptul a fost un regat foarte linistit in timpul domniei sale, permitandu-i sa se concentreze asupra artei.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: