Home > Uncategorized > Uimitor: Omul din Neanderthal, un bucatar sofisticat

Uimitor: Omul din Neanderthal, un bucatar sofisticat

E cazul sa ne schimbam parerea despre jumatele om, jumate maimuta care a coexistat cu specia noastra Homo Sapiens timp de 10.000 de ani. Omul din Neanderthal, spun cercetatorii Muzeului de Istorie Naturala Smithsonian din SUA, nu era doar un carnivor lipsit de imaginatie.
Gatea legume si fructe, dar si peste si fructe de mare, straduindu-se, ba fierbandu-le, ba cocandu-le, sa le varieze gustul in cat mai gustoase feluri. Descoperirea a fost facuta studiind ceva ce umple de oroare omul modern, in cate o dimineata in oglinda: tartrul.
Si analizand depozitele fosilizate ramase pe dintii unor neaderthalieni gasiti in Irak si Belgia, cercetatorii de la Smithsonian au putut identifica alimentele cu care acestia se hraneau. Surpriza a fost ca modificarile fizice corespund proceselor de coacere si fierbere, facandu-i pe cercetatorii americani sa afirme ca neanderthalienii stapaneau focul cu mult inaintea aparitiei omului modern.     Pana acum s-a crezut ca omul din Neanderthal era exclusiv carnivor, motiv pentru care a si disparut in urma cu 30.000 de ani, ultima teorie a oamenilor de stiinta tocmai asta sustinand: Homo Sapiens a supravietuit si s-a raspandit pe toata planeta pentru ca a stiut sa gaseasca si sa se adapteze si la surse alternative carnii de hrana, precum legumele si fructele. Insa noile indicii din tartrul de pe dintii lor arata ca neanderthalienii cheltuiau mult timp si faceau eforturi pentru a-si varia, gatind, hrana. “Toate aceste date demonstreaza ca omul de Neanderthal era sofisticat in ceea ce priveste maniera de a strange si prepara hrana, indiferent daca era vorba de a vana animale de talie mare sau de a culege si a prepara alimente de natura vegetala”, afirma cercetatorii in studiul lor, citat de Mediafax. Adaptarile majore in ceea ce priveste prepararea hranei de catre triburile de hominizi, spun ei, au deschis calea catre aparitia agriculturii, ale carei prime forme rudimentare au aparut catre sfarsitul Paleoliticului Mijlociu, acum 50.000 de ani.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: