Home > Uncategorized > Unde a disparut tot plasticul din Oceanul Atlantic?

Unde a disparut tot plasticul din Oceanul Atlantic?

Cercetatorii nu reusesc sa isi dea seama de ce nu a crescut cantitatea de plastic din Atlanticul de Nord, in ultimii 22 de ani.
Cantitatea de plastic care pluteste in Atlanticul de Nord nu s-a marit in ultimii 22 de ani, in ciuda faptului ca de atunci, din ce in ce mai mult plastic a fost aruncat in ocean.
Din 1986 studenti voluntari au adunat mostre de plancton din zona Atlanticului de Nord si a Caraibelor. Kara Lavender si colegii sai de la Sea Education Association din Woods Hole, Massachusetts, au analizat datele si au descoperit ca din 6136 de mostre, peste 60% erau bucati de plastic, de obicei de doar cativa milimetri in lungime.
Lavender a fost surprinsa sa descopere ca materialele plastice nu s-au inmultit in Atlanticul de Nord. Desi este ilegal din ani 1970 ca vasele sa arunce plastic peste bord, cercetatorii cred ca din ce in ce mai mult plastic a fost aruncat in ocean, mai ales ca aceasta ramura industriala a crescut de cinci ori din 1976.
„Unde este acest plastic reprezinta un mare mister” a declarat Lavender. Plasticul rezista proceselor de biodegradare si poate rezista zeci de ani in apa. In cele din urma soarele si marea il rupe in bucati mai mici care pot fi daunatoare vietii marine.
Potrivit newscientist.com, plasticul ar putea ajunge in bucati prea mici ca sa fie captat de plasele folosite in studiu. Pe de alta parte, Simon Boxall de la National Oceanography Centre din Southampton, Marea Britanie, spune ca plasticul ar putea parasi zona din Atlanticului de Nord cu ajutorul  curentului Gulf Stream, mentionand ca au fost descoperite mari cantitati de plastic in Cercul Arctic.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: