Home > Uncategorized > Unde sunt gaurile albe din spatiu?

Unde sunt gaurile albe din spatiu?

Un fizician are o explicatie pentru lipsa de dovezi cu privire la existenta gaurilor albe.
Faniile de science-fiction iubesc posibilitatea existentei universurilor paralele si chiar contempleaza posibilitatea calatoriei intre ele, cu ajutorul gaurilor de vierme, acestea putand fi de fapt o manifestare a gaurilor negre cu o deschidere in singularitate.
Gaurile albe sunt fenomene mult mai exotice si momentan teoretice, fiind exact opusul gaurilor negre. Daca lumina si materia sunt atrase intr-o gaura neagra de unde nu mai pot scapa, gaurile albe emit lumina si materie si nimic nu poate intra.
Potrivit discovery.com, desi exista destule dovezi cu privire la existenta gaurilor negre in spatiu, pana acum nu a fost gasita nici o dovada despre gaurile albe. Un fizician de la University of Oregon din Eugene, Stephen D.H. Hsu, crede ca poate explica de ce se intampla acest lucru.
Einstein a presupus ca un univers in oglinda ar trebui sa se afle de cealalta parte a unei gauri albe. Daca ne imaginam o gaura neagra ca o palnie cu gat lung pe care o unim cu o a doua gaura neagra, pozitionata exact invers (o gaura alba), se ajunge la o forma care seamana foarte mult cu o clepsidra, cu cele doua capete unite de un filament foarte subtire. Podul Einstein-Rosen este prima ipoteza teoretica a unei gauri de vierme.
Este oare posibil ca gaurile negre sa se ascunda chiar in fata noastra? In 1970, Stephen Hawking a demonstrat ca atunci cand o gaura neagra si o gaura alba sunt in echilibru termal cu spatiul din jurul lor, ar emite si ar absorbi  aceeasi cantitate de radiatii, fiind imposibil sa le deosebim. Asa ca unele obiecte despre care credem ca sunt gauri negre ar putea fi de fapt gauri albe „deghizate”.
Este vorba insa o circumstanta foarte specifica. Hsu a decis sa investigheze cum se comporta gaurile albe in vid sau izolare, atunci cand nu se afla intr-un echilibru cu o gaura neagra.
Teoria principala acum este ca gaurile negre se evapora in timp, eliminand materia sub forma de radiatie Hawking, dar o gaura alba izolata nu ar trebui sa absoarba sau sa emita radiatie. Hsu a postulat in studiul sau ca acestea explodeaza prin eliberarea unei cantitati uriase de energie, sub forma de radiatie quasitermala. Fizicianul este de parere ca gaurile albe nu pot exista in spatiu si de aceea nu observam nici o dovada a existentei lor.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: