Home > Uncategorized > Undele cerebrale au fost transformate in cuvinte

Undele cerebrale au fost transformate in cuvinte

“Vorbim de o tehnologie foarte simpla, bazata pe dispozitive care au folosite pe oameni de 50 de ani. Suntem increzatori ca, dupa unele imbunatatiri, vom reusi sa decodam mai multe cuvinte, si ca in doi sau trei ani vom primi aprobarile necesare pentru a demara studiile de fezabilitate pe pacienti paralizati”.
Cercetatorii de la Universitatea Utah au reusit sa transforme undele cerebrale in cuvinte, o descoperire extrem de importanta care le-ar putea oferi persoanelor paralizate sansa de a comunica din nou.
Mecanismul presupune aplicarea unei retele de electrozi direct pe creierul pacientilor. Totusi, cercetarea se afla abia la inceput, fiind folosit pana acum un singur voluntar, pe care au fost testate doar zece cuvinte. Acestea au fost identificate cu o precizie de 48%. In ceea ce priveste raspunsurile “da” sau “nu”, oamenii de stiinta au interpretat in mod corect undele cerebrale in 90 la suta din cazuri, scrie gizmodo.com.
“Vorbim de o tehnologie foarte simpla, bazata pe dispozitive care au folosite pe oameni de 50 de ani. Suntem increzatori ca, dupa unele imbunatatiri, vom reusi sa decodam mai multe cuvinte, si ca in doi sau trei ani vom primi aprobarile necesare pentru a demara studiile de fezabilitate pe pacienti paralizati”, a declarat bioinginerul Bradley Greger, care a luat parte la cercetare.
In conditiile in care unii pacienti paralizati pot comunica cu lumea doar clipind sau miscand unul dintre degete, descoperirea cercetatorilor de la Utah ar putea avea o importanta deosebita.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: