Home > Uncategorized > Un software a decodat, in premiera, o limba disparuta de peste 3000 de ani

Un software a decodat, in premiera, o limba disparuta de peste 3000 de ani

Limba ugaritica nu a mai fost scrisa si vorbita din 1200 i.e.n.
Un program de calculator a descifrat rapid o limba folosita in timpurile biblice, deschizand o usa pentru textele antice care nu au putut fi intelese la momentul descoperirii lor.
Creat de o echipa de la Massachusetts Institute of Technology, programul traduce automat limba ugaritica – o limba compusa dintr-o serie de linii si puncte scrise pe tablete de lut. Aceasta forma de scriere a fost folosita ultima oara, in vestul Siriei, in 1200 i.e.n.
Exemple scrise ale acestei limbi pierdute au fost descoperite de arheologi cand excavau orasul-port Ugarit, la sfarsitul anilor 1920. A durat 12 ani pana cand specialistii au reusit sa decodeze tabletele. De atunci, aceasta limba a ajutat la traducerea unor texte vechi israeliene precum si a unor texte biblice.
Potrivit nationalgeographic.com, folosind doar un laptop puternic, programul compara simbolurile si frecventa cuvintelor ale  semnele din limba ugaritica cu cele ale unei limbi cunoscute, in cazul de fata aceasta fiind ebraica. Traducerea unei tablete dureaza doar cateva ore.
Programul a identificat corect cuvinte din limba ugaritica si ebraica, cu radacini comune, in 60% dintre cazuri. Echipa de cercetatori, condusa de profesorul Regina Barzilay, ar fi prima care demonstreaza ca aceasta abordare a textelor vechi poate fi eficienta, in ciuda criticilor care spun ca un software nu are intuitia necesara.

————————————————————————-
Sursa: realitatea.net

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment