Home > Uncategorized > Cercetatorii nu cred in incalzirea catastrofala, care va duce la foamete

Cercetatorii nu cred in incalzirea catastrofala, care va duce la foamete

Mai multi experti americani resping datele publicate miercuri de Fondul Ecologic Universal (Fundacion Ecologica Universal FEU-US) privind posibila penurie de alimente din cauza incalzirii globale iminente.
Grupul de autori condus Liliana Hisas a calculat gresit ritmul incalzirii globale, atunci cand a prezis o crestere in medie a temperaturii climei de pe Terra cu 2,4 grade Celsius, in comparatie cu epoca preindustriala, scriu cercetatorii americani citati de Guardian.
‘Incalzirea cu 2,4 grade pana in 2020, ceea ce inseamna o incalzire cu 1,4 grade in urmatorii 10 ani, este de 6-7 ori mai mult decat in majoritatea predictiilor in domeniu, fara nicio baza fundamentata’ – sustine intr-o scrisoare trimisa pe adresa The Guardian climatologul NASA, Gavin Schmidt.
Din acest motiv, autorul scrisorii, colegi ai sai, precum si serviciul pentru mass-media din cadrul Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei au emis un comunicat, in care incearca sa infirme, cu argumente, cifrele gresit prezentate de FEU-US referitoare la iminenta penurie de alimente.
Intre altele, autorii raportului amintit sustin ca, spre 2020, populatia de 7-8 miliarde de oameni ai Planetei va suferi de o penurie grava de alimente, care la grau va fi de 14%, la orez – de 11%, iar la porumb de 9%. Acest deficit va fi afectat si de baza de furaje pentru animale, ceea ce va insemna preturi mai mari la carne.
Oamenii de stiinta considera ca previziunile climatice realizate de echipa de la FEU-US ignora rolul oceanelor de a absorbi caldura, ceea ce, in opinia lor, a si condus la un rezultat incorect. De partea celalta, autorii previziunilor sumbre considera ca dreptatea este de partea lor si intentioneaza sa-si apere legitimitatea supozitiilor.
Unul din coautorii raportului controversat este Osvaldo Canziani, un fost membru al Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice, care a activat in cadrul unei subunitati ce a prezis incorect topirea ghetarilor din Himalaya pana in 2035. Scandalul a costat scump reputatia acestui grup, care a inceput sa fie acuzat de a fi exagerat in mod deliberat problema incalzirii globale. Aceasta prezicere eronata a fost respinsa intr-un final de seful grupului de experti, Rajendra Pachauri, intr-o declaratie oficiala.

————————————————————————-
Sursa:
http://www.realitatea.net/

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment